28 Aralık 2008 Pazar

Episode 13 -Tabula Rasa (2005)

Son yıllarda en azından ülkemizde ismini sıklıkla duyduğumuz gruplardan biri de Eskişehirli Episode 13. Bir ara kült grup Witchtrap vokalistinin de yer aldığı grubun ilk ürünü özellikle ultra melodik ve folk etkilenimli ve albümün genel hattından biraz da ayrık duran Forlorn..Till Dawn (bateri ve zildeki atraksiyonlar dikkatten kaçmıyor, pek güzel) ile bilinir olmuştu. Fakat beğenimize sunulan bu albümdeki diğer parçaların kalitesine bu durum kesinlikle gölge düşürmüyor.
Belki de albümün Aşil topuğu her black metal alttürünün öyle ya da böyle albümde yer alması. Bir yandan da grubun kendine özgü soundunun ilk adımları olması sebebiyle bu özellik, grubun avantajına işliyor. İnce ince depresif melodiler, yerel ezgilere karışırken bateri ve vokale primitif agresif bir tarz hakim. Keyboard ise biraz epik biraz atmosferik bir hava pompalıyor. Evet kimine göre fazla karaktersiz bir sound, kimine göre mükemmel uyum. Bireysel zevklere kalmış, açıkcası.

Vokaller çok güçlü değil, wicked, cadımsı bir ses rengine sahip. Daha nasıl açıklayabilirim bilmiyorum ama bu özellik Black Mass gibi daha primitif bir şarkıya oldukça uyumlu. Kişisel olarak ise vokallerden yüzde 100 tatmin olduğumu söyleyemem. Kısacası bu mevzuuda karışığım.
Yukarıda adı geçen parçalara ek olarak depresif yapısıyla A Bleeding Century ile enstrümental outro The Unfinished Ceremony diğer gözegelen parçalar.
Özetlersek karşımızda black metal türüne yenilik getirmeyen ama güzel bir sentezle en azından başarılı bir başlangıç yapan bir yapıt var tarafımıza sunulan. Hatırlatmak gerekir ki grubun 2. albümü Pitch Black kendi açıklamarıyla ilk dönem black metal çizgisine yakın sounduyla ilk albümden daha farklı bir noktada duruyormuş.
7,75/10

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder