14 Ağustos 2010 Cumartesi

Robert Jordan - Zaman Çarkı 6-2 : Kaos Lordu II

Öncelikle bu kitabın serinin içinde bir dönüm noktası teşkil ettiğini söylemem lazım. Her ne kadar bu derleme toplama sentezleme işi en azından beni ikna etmekten uzak olsa bile. Misal çömez Egwene'in Saliarlı Aes Sedai'lerin başı seçilmesi ya da kapıyolu ve düşler alemi ile irtibat kurulma yöntemlerinin pek çok iletişim eksikliğinden kaynaklı sorunlara çözüm olamaması , kısacası beni hiç bir vakit tatmin etmemiş olan zaman çarkı sistemine dayalı büyü tekniği ve misallerin sonuncusu: Elayne'in erkek kardeşlerinin Rand düşmanlığı .. Gider böyle. Kendime özet geçeyim hemen.
Egwene Salidardan çağrılınca düşler aleminde yolculuğu keşfederek kısa bir vakitte oraya varır. Oradaki Aes Sedailer üç gruba bölünmüştür. Sonunda eski Amyrlin makamı Siuan Sanche'nin ful desteğiyle politik bir kararla yeni makam seçilir. Öncesinde Gawyn, Elayne'in erkek kardeşi ki Rand'ın yanına beyaz kulenin temsilcisi olarak ulaşan kafileyle gelmiştir, ile Egwene aşklarını birbirlerine itiraf ederler. Rand ise tekrar kendi köklerini artaştırmaya başlar ve annesinin Aiel olmadan önce kraliyetle bağlantılı bir soylu olduğunu öğrenir. Salidarda ise Nynaeve kaynaktan kesilen Logar'a tekrar şifa vermeyi başarır ve ardından Sanche ile yardımcısı Leane tekrar büyü gücüne kavuşurlar, zayıflamış da olsalar Aes Sedailer arasında statüleri doğal olarak artar. Bu arada karanlığın Salidar'a sızışına da tanık oluruz. Mat ise birliği ile güneye yol alırken , ki yanına aldığı evlatlık bir veletle, kapıyolundan geçerek Salidar'a gitme emrini veren Rand'dan alır. Elayne'i ve diğer kızları alarak Andor'a başıbozuk ejder destekçilerini de toparlayarak götürecektir. Kendine Sheriam'ı yardımcı olarak atayan Egwene , Nynaeve ile Elayne'i Aes Sedailiğe yükseltir ve Moghedien'in esir olarak kampta gizlendiğini öğrenir. Mat'in birliği kampın yakınlarına varınca hiç hoş karşılanmaz. Sonunda gönülsüzce de olsa Mat ve bir kaç adamı Nynaeve ile Elayne'e ve Tom ile Tearlı hırsız avcısı ve birkaç kıdemli Aes Sedai'ye Ebou Dar yolculuğunda eşlik etmeye karar verir. Amaçları bu şehrin labirent gibi sokaklarında bir depoda kayıp büyülü nesneleri bulmaktır. Egwene ile Siuan ise Salidarlı Aes Sedaileri kuzeye taşınmaya ikna etmeye çalışır. İşin ilginci Aviendha da Mat ile birlike kampa gelenler arasındadır ve Elayne'e Rand ile bir gece beraber olduklarını söyler ve Rand'ı paylaşacak üç kadın kehaneti tamamlanmış olur. Hatırlayalım diğeri de daha öncesinde Rand'a elçi olarak gönderilen Salidarlı Aes Sedai kafilesi ile birlikte yola çıkmıştı. Rand'a kavuşan Min ise tabiri caizse sürtük gibi Rand'a yanaşmaya çalışır. Rand arkadaş kabul eder, bir yandan da huylanır. Min elçilerin yanında Rand'ın casusu rolünü üstlenir. Rand'ın yanına karısı Faile ki nefret getirten bir karakter ve ufak bir İki Nehirli birliği ile varan Perrin şehirde Rand'a yardım için üstlenen Saldealı komutan Lord Bashere ve karısı ile uğraşacaktır. Zira kızları Faile evlerinden kaçarak ailesini pek üzmüştür. Heh he.
Salidarlı Aes Sedailerin biri şehirde bıçaklanır ve Rand suçlu gösterilir. Kendi aralarında bunu gizleyen Aes Sedailer Rand'a tavır alırlar. Tıpkı büyük kuledekiler gibi Rand'ı egemenlikleri altına almaya çalışan bu grubun, tabi ki bu egemenliğin derekesi farklı, böyle bir tuzağa nasıl düşerler anlam vermek zor. Çünkü gözgöre göre kanıtların Rand'ı göstermesi bunun tuzak olduğunu açıkca belli ediyor. Neyse Ogre Loial'ın ailesi sevgilisi felan da onu arar, Rand onları jet hızıyla İki Nehire bırakırken Loial Perrinin kafilesinde Randın yanına gelenler arasındadır. Andor şehrinde bir anda Aes Sedailerin sayısı 13e yani ehlileştirme için gerekli sayıya varınca Rand ve yanındakiler Caemlyn'e kaçıverir. Beyaz Kulenin temsilcilerinin olduğu yere. Orada ise temsilcileri kabul etmişken oyuna gelir ve bayıltılır. Bir sandık içinde sarayan çıkarılıp Beyaz Kuleye kaçırılır. Şehirde asillerden biri de tahta geçmek için suikastlere başlamıştır bayram karışıklığından faydalanarak. Durumdan geç haberdar olan Perrin bin mızrağın kızı, 500 kişilik asilzade ordusu, 5000 kadar erkek Aiel savaşçısı ve bilgelerle birlikte takibe başlar. Zavallı Rand ise işkence altındadır ve kaçırılanlar arasında Min'in de olduğunu öğrenince çılgına döner. Shaio Aielleri ile işbirliği yapan Beyaz Kule Aes Sedaileri tongaya gelir, zira Rand'ı kendi çıkarı için isteyen Shaioların bilge kadını ve liderlerinin emriyle binlercesi kampa saldırır. Bizim grup ise Perrin'in İki Nehir birliği ve Andordan Caemlyn'e yola çıkan yeniden düzenlenmiş Salidarlı Aes Sedaili grupla birleşir. Ve bu hengameye arkadan saldırırlar. Bu sahnelerin güzel anlatıldığını itiraf etmekten kaçınmayacağım. Salidar'da ise Egwene gizlice Logar'ı serbst bırakır, kara ajahlar da Moghedien'i. Moghedien'in bırakılmasında erkek büyünün izinden dolayı Egwene Logan'dan şüphelense de aslında erkekken tekrar kadın olarak hayata geri döndürülen, karanlık varlıkca, bir terkedilmiş sorumludur. Savaşa geri dönelim, Perrin'in kurtlarının da savaşa müdahil olması pek fark yaratmaz. Bu esnada esrarengiz kapıyolları açılır ve Mazrim Taim öncülüğünde kara kule büyücüleri ortaya çıkar ve savaş Rand lehine döner. Rand kurtulur. Ancak Rand'ın emriyle eğitilen yönlendirebilen erkek ordusunun Taim'e bağlılıklarının artması gözlerden kaçmaz. Salidarlı Aes Sedailere ben 6 kişi demişken siz 9 kişi gelip yine emirlerimi çiğnediniz, yeriniz beyaz kuleli tutsak Aes Sedilerinin yanı, hayde azarıyla Rand sakız gibi uzamış olan inatlaşmayı sonunda sonuca bağlamayı başarır. Ve Salidarlı Aes Sedailer bağlılıklarını ilan edip diz çöker.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder