7 Temmuz 2012 Cumartesi

Sufjan Stevens - Illinois (2005)

Hoşgeldim kısa bir aradan sonra. Daha sonra gezip gördüğüm daha da önemlisi tattığım lezetlerle ilgili bir kaç kelam edebilirim sanırım. Şu an ise konumuz müzik. Spesifikayattan amerikan modern ozan geleneği. Hal ve ruhiyat sebebiyle Neutral Milk Hotel, mewithoutyou, yeni Beirut gibi grupları hatırlatan şarkıcı müziğini yalın bir zenginlikle süslese de, bayan vokaller, yaylı ve üflemeli çalgıların katkısı, nihayetinde emsallerinden çok da farklı bir şey sunmuyor. Yani besteler dingin, sözler amerikalılara anlamlı, ki bu albümde en önemli kenti Chicago olan Illionis eyaletinin tarihi ve sosyal dokusu biraz kriptik biraz kişisel bir yorumla tamamlanıyor, dindarlık, elbette folk etkisi vesair. Şarkı isimlerine seçtiği sesöbekleri albümü ilginç kılıyor. Misal 2.14 sürelik enstrümental parçanın tam ismi şu şekilde: The Black Hawk War, or, How to Demolish an Entire Civilization and Still Feel Good About Yourself in the Morning, or, We Apologize for the Inconvenience, But You're Going to Have to Leave Now, or, "I Have Fought the Big Knives and Will Continue to Fight Them Until They Are Off Our Lands!" 
Çevirmeye çalışalım: Kara Şahin Savaşı ve ya tüm bir medeniyeti yoketmek ve ertesi sabah yine de kendini iyi hissedebilmek ve ya verdiğimiz rahatsızlıktan dolayı özür dileriz fakat şimdi burayı terketmen gerekli ve ya koca koca bıçaklarla dövüştüm ve topraklarımızı terkedene kadar dövüşmeye devam edeceğim.
Her ne kadar bu başlık Somali yöresinden anti-emperyalist bir manifestonun giriş cümlesine bağlanıyor gibi olsa da sözler üstte belirttiğim şekilde: Bir şairden esinlenme, eyaletteki kent ve kasabaların tasviri, bir seri katilin hayatı, yarı dinsel imgelemeler vs.. Anglo-sakson olmamamdan mütevellit ne bu sözler ne de de melodiler benim zihnimde pek de manaya kavuşamıyor. Bununla birlikte ıssızlığı çağrıştıran They Are Night Zombies!! They Are Neighbours!! They Have Come Back From the Dead!! Ahhhh! ve dinleyicisini çocukluk anılarıyla yüklü nir nostaljya yolculuğuna sürükleyen The Predatory Wasp of the Palisades Is Out to Get Us! severek dinlediğim parçalar arasında yerini alıyor. Benim tarzıma biraz uzak kalsa da tür içindeki en iyi albümlerden biri olarak addedildiğini hatırlatmak lazım. Tapıyorlar vallahi. Zaten dinleme sebebim de buydu.

6,25/10

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder