5. sezonu biraz yavan buldum diyecektim de başta Inner Light ismindeki olmak üzere gerçekten ve hakikaten kral bölümler aklıma gelince demedim, diyemedim. Bu bölümde Pickard başka bir gerçeklikte başka birinin kimliğine bürünüyor, yıldızı sönen ve kuraklıkla cebelleşen bir dünyada. Aile çoluk çocuk ve en sonunda torun torbaya karışıyor. 6. sezonda da karşımıza çıkan flüt aracılığıyla soğuk ve yeri geldiğinde haşin kaptanımızın yüreğinin nasıl eridiğini görüyoruz. Bu sezona ayrıca Spock da konuk oluyor. Bir de sadece tarihi metaforlarla iletişim kurabilen bir ırkla karşılaştıkları bölüm de iyiydi. Bununla birlikte androjen bir toplumda yasaklanmış cinsel kimliğe göre yaşamaya çalışan bir kadın ile kumandan Ryker'ı konu alan bölüm liberalliği ile bilinen dizinin ne anlatmak istediğine dair kafada soru işaretleri oluşturmuyor değil. Soruna tersten bir yaklaşımsa topluma ayak uydur diye de yorumlanabilecek bir öneri dahi söz konusu olabilir. Bu da daha diziyi daha fazla sorgulamama yol açıyor. Her ne kadar abd yurtseverliği ve önderliğiyle zedelense de orijinal seri kadrosu BM gibiydi: tam bir maço amerikan kaptan Kirk, o dönemdeki rolüyle iklerden siyah oyuncu Uhuru, Japon'u, Rus'u, İskoç'u ve tabiki Mr Spock. Bu seri de mühendisi saymazsak siyahlara biçilen rol çok az. Ne kadar android ve uzaylı katarsan kat kadroya, o beyazlık daha doğrusu gizlenen beyazlık er geç ortaya çıkıyor. Kültürlere saygı, çok kültürlülük gibi temalar da tutarlılıktan ziyade gösteriş gibi duruyor.
Mr Robot, ne diyebilirim ki; herkes mi psikopat olur ya Rabbim! Sezon bittiğinde, siyah kapşonlu, siyah kot, bot ve siyah kazakla işe gittim, ciddiyim. Kalbim bu diziyi kaldırmıyor. Yeni bir karakter var ki ayrı manyak, bakınız solda Mr. Robot'a hayat dersi vermekle meşgul.
Black Mirror'un ikinci sezonu 3 + 1 özel bölümden oluşmakta. Artık alıştığımızdan mıdır yoksa beni şahsen çok dürtememesinden mi bilinmez, o kadar etkilemedi. İlk bölüm hariç, ölen kocasının sanal ortamda biriktirdiği kayıtlarından oluşturulan hayaleti ile konuşarak travmayı atlatan kadıncağız tahmin edileceği gibi, belki de çok erken bu tahmini yapacaksınız, işi bir fersah öteye götürür. Yine de o kocası değildir ve bölüm sonunda görüleceği gibi yeri de bellidir. Spielberg'in duygusal AI filmi vardı Yapay Zeka. O kulvarda. 2. bölüm bir cezalandırma tekniği üzerine ve olanları izleyip telefonları ile kaydeden insanlar ve tv'de şov olarak gösterimi ve bunun her gün her Allah'ın günü tekrarı. 3. bölüm politik taşlama, teknolojik ve sanal gelişmelerin politikada yansımaları. Çok acayip bir şey değil. Sanal şarkıcılar albüm satmaya başladı Uzakdoğu'da. Sırf eğlence amaçlı seçimlere katılan maskotlu partiler de mevcut Avrupa'da, birleştirin işte. Özel bölüm ise yılbaşı temalı şirin mi şirin, yok yafu hiç öyle değil. Yalnızlık gibi bir derdiniz varsa depreştirecek.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder