29 Haziran 2011 Çarşamba

Robert Jordan - Zaman Çarkı 7-II : Kılıçtan Taç


Samael Granedel ile birlikte Sevanna liderliğindeki muhalif Aiellere farklı bir kimlikle görünüp onlara yardım bahanesiyle manipüle işlemlerini olağanca hızıyla sürdürür. Eboudar'da Mat ile Brigitte iyi anlaşmaya başlar. Aviendha, Elayne ve Nynaeve şehirdeki beyazcübbeli elçinin karanlık dostu olduğunu öğrenirler. Havayı kontrol eden tas tabak neyse yi bulmak için çabalarken Aviendha'nın da uyarısıyla istemeye istemeye Mat ile aralarını düzeltmeye karar verirler. Mat'in kaldığı hana geldiklerinde onları sevgili peşinde koşan uçarı kızlar sanan hancı kadın, önesürdükleri Aes Sedai olma iddiasına da hiç kulak vermez. Yaptıkları büyüyü, kuleyi terkeden kaçaklar olduklarına yorar ve onları şehirdeki gizli bir topluluğun yanına sürükler. Bir grup büyü gücüne az çok sahip olan kadın kuleden gizli ama kesinlikle onlara muhalif olmayan bir topluluk grup benzer bir hiyerarşiyi geçmişten beri uyguluyorlarmış. Rüzgarlar çanağının bu grupta olabilme ihtimalini seven kızlar aşağılanmayı göze alırlar, sonrada evden kovulurlar.
Kamptan kaçan Moghedien karanlıkların efendisi tarafından yokedilecekken son anda affedilir, canını temsilen bir kolye yabancı bir adama teslim edilir, Moridin. Onun kölesi olarak entrikalara kaldığı yerden devam etmeye başlar. Ve sonunda Seanchan istilasını da görürüz. Beyazcübbelilerin kalesi basılır, kent ele geçer. Kalede misafir Kraliçe Morgase'e Seanchanlar tarafından teklif yapılır. Ya onlara sadık olarak topraklarını yönetmeye devam edecektir ya da bedeli ödetilecek. Tabi o aşamada bir kaçış planı yürürlüğe sokulur.
Perrin ise Rand ile kavga etmiştir, kalabalık bir birlikle Ghealdan'e kapıyoluyla varır. Ejder yeminlisi olarak etrafa korku saçan bir grup haydutu ikna etme görevini taşıyorlar. Mat EbouDar'da saraya taşınmaktan büyük bir pişmanlık duymaktadır. Kendilerine has düelloya ve şiddete düşkün olan bu halkın kraliçesi de farkılı değildir ve üstelik Mat'in peşindedir. Sonunda bıçak zoruyla Mat'i yatağa atmayı başarır. Oğlu Beslan da olan biteni normal karşılar. Elayne diğer Aes Sedailere otoritesini kabul ettiri ve Kandaş denen topluluğu Aes Sedailerin kendi fraksiyonuna katmaya karar verir. Nynaeve ise bir kayıktayken Moghadien'in suikastına uğrar. Bilinmez yerlerden Lan çıkıp kurtarır. Direkt aşk böcüklerine dönüşürler. Bu arada Nynaeve'nin büyğü yapmasına engel olan tutukluk da kalkar. Kuledeki Amyrlin makamı Elaida'nın koltuğunun altı ise yardımcısı tarafından yavaş yavaş oyulmaktadır. Ki yardımcısı kara ajahlardan sanırsam. Min de sonunda Rand'ı tavlamayı başarır. Rand ile ona sadık Aes Sedailer deniz halkının elçisi ile görüşmeye başlar. Sonra kafasına eser Min'i de yanına alıp Cairhen'de kendisine muhalif aristokrasinin kurduğu ordu kampına gider, sadece Lady bilmemneye kendini tanıtır. Kamptayken ilginç Aes Sedai Cadsuane'yi de görür. Ancak sisler altında kamp saldırıya uğrar canavarlar tarafından. Kambur cüce Padan Fain tarafından zehirli bıçakla yaralanır. Aslında bu kısımlar çok saçma. Neyse ilerleyelim.. Eboudar'daki grubumuz bir grup asker, kandaş ve Aes Sedai ile birlikte eski bir depoda bissürü büyülü nesne bulur. Ancak herşey bu kadar kolay gerçekleşmez. Kara Ajahların saldırısına uğrarlar. Ortaya kılıçtan bıçaktan büyüden etkilenmeyen bir adam peydah olur. Bir güzel bizim tarafı benzetir ki Mat'ın tilki kolyesi sadece etki yapar. Yıllar yıllar önce Aes Sedaileri öldürme amaçlı yaratılmış bir yaratıkmış felan. Ancak o kadar zayiata karşın ki Mat sağ kolunu, organ değil adam, kaybeder, çanağı bulabilirler. Çanağı kullanabilmek için şehir dışına çıkmaya karar verirler. Mat ise gitmeden önce yanındaki küçük çocuk Oliver'i bulmak için şehre iner. Pek de normal görünmeyen fırtına şehre gelince bunun Seanchan istilası olduğu ortaya çıkar. Rand ise Ashaman ve Aes Sedailerin ortak yardımıyla hayata geri döner ve sonunda Samael'e karşı seferi başlatır. Samael kandırdığı muhalif Aes Sedaileri habersiz onların önüne göndererek, güçlerini zayıflatmaya çabalar. Rand ise beraberinde bir ordu kapıyoluyla doğrudan Illian'a saraya saldırır. Samael ile biraz dalaştıktan sonra onu önceki kitaptan da hatırladığımız lanetli şehir Shadar Logoth'a kadar takip eder. Orada sisteki yaratık tarafından Samael'in yutulduğunu görür ve şehre döndüğünde de Illian'ın kılıçlar tacını giyer.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder