18 Haziran 2011 Cumartesi

Oğuzhan Müftüoğlu - Bitmeyen Yolculuk


Oğuzhan Müftüoğlu'nun müteveffa DY'un lideri olduğunu çok sonraları öğrenmiştim. Bana bu hareketin liderlik kültünü empoze etmeye çalışmadığı yönünde emare verdiğine inanmıştım. Ancak yine son vakitlerde ÖDP içinde bir şef kültüründen bahsedildiğini de duyduktan sonra , hiiiç aklım ermez böyle şeylere deyüp, çıkarsadığım fikirleri geri geri cebime ittiriverdim. Bunların ardından Oğuzhan Müftüoğlu Kitabı altbaşlığıyla iddialı bir kitabın yayınlanması da tesadüf oldu. Nedir bu kitap, uzunca bir söyleşi. Hareketin teorik ve politik gidişatına yönveren Müftüoğlu'nun hayatı etrafından kestirme Dev Yol tarihine giriyoruz.
Kitap aslında bilinmedik şeylerin yanına az şey katıyor. Örneğin Fatsa belediye başkanlığının kazanıldığı ara seçimlerde hareketin Tunceli ve Malatya'da da aday çıkarttığı gibi. Müftüoğlu'nun özellikle askeri kanat hakkında bir şeyler söylemekten kaçınması anlaşılr. Ama bu durum hareketin şiddet eylemlerinin savunmadan ibaret olduğuna dair bir anlatıgelen iddianın da geçersizliğine dalalet ediyor.
Kısaca bu kadar büyük bir siyasal hareketin yönetimde dahi teori ve pratik ve hatta çeşitli alanlar etrafında bölündüğüne tanık oluyoruz, daha doğrusu hareketin tarihinin bir kaç kişi tarafından kapsanamayacak kadar detaylanması neticesinde geliştirilen kendiliğinden işbölümü diyelim. Dolayısıyla zamanın DY'sini anlayabilmek için bu kitabın yanısıra sahadaki kadronun da, diğer liderlerin de hatıratına bakmak gerekli.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder