Postmodern bir anlayışın temsilcisi olarak Adana'dan yayınlanmış ve çok da uzun süreli olamamış şiir ağırlıklı dergi Hacı Şair sayılarına farklı bir numaralandırma sistemi oturtmuş. Benim sanal alemde okuma fırsatı bulduklarım 6son, plaka51 ve sayı38. Yanılmıyorsam derginin çizgisi bugün Japonya ile daha oturmuş bir formatta ve geniş bir çevreyle devam ediyor. Dergi grafik ve tasarımı ile öne çıkıyor. İçerik olarak ürüne sıkışmış bir hattı zorlamasıyla en fazla 6son sayısı ilgimi çekti. Sami Baydar'ın resimler, sosyal medya analizi, Osman Özbahçe söyleşisi, Osman Erkan hakkında makale verilebilecek bir kaç örnek. Dergiyi sırtlanan Liman Mehmetcihat ve Nazmi Cihan Beken'in yanısıra şiirlerine yer verilen İpek Mecit, Nebil Bülent, Kadir Yanaç, Boran Gündoğdu, Münir Yenigül, Denge Esenterk, Salim Nacar, Orkun Destici, Duygu Öktem, Melih Tuğtağ, Serkan Gezmen, Enes Özel, Hayriye Ünal, Servet Turan, Onur Bayrak, İsmail Kemal Durhan'ın isimlerine rastlanıyor. Elbette plaka51 başlıklı sayıda Sami Baydar anısına ayrılan sayfalardan bahsetmeden geçmek doğru olmaz.
Hacı Şair'de de örneklerine rastlanan görsel şiirler tam anlamıyla sanal dergi
Hertz'de kendi yerini buluyor. 2 ve 3 nolu sayılarını internette bulabilmişim. Görsel ve somut şiir üzerine tartışmalar biraz da bu alanda faal sanatçıların zorlaması ile ara ara yapılageldi. Ben de şahsen daha çok grafik sanatlarına benzetiyor ve şiirin alanı içine dahil edilmesini çok idrak edemiyorum. Yine son söz bu alanda kafa kol yoranların. Hertz'in emekçisi Serkan Işın. 2 nolu sayının kapağına da yansıyan Barış Çetinkol'un Sözün En Çok Gittiği Yerler ve 3. sayıda Karl Hempton'ın Interlude isimli çalışmaları dikkat çekici. Ürünler dışında Infusoria sergisi ve Karl Hempton üzerine yazılan tanıtıcı makale sayılarda sırasıyla yer almış durumda.
320. sayısında Hürriyet Gösteri'de belli başlı başlıklar şu şekilde:
Ionna Kuçuradi-İnsan Haklarının Felsefi Bakışla Temellendirilmesi, Terleyen Sular Aşkına (Adonis ve Habip Aydoğdu işbirliğine dayanan sergi üzerine),Psikodinamik Açıdan Adnan Özer ve Şiiri, Veysel Çolak ve Zehra İpşiroğlu söyleşileri, Nedim Gürsel'in Uzun Sürmüş Bir Yaz adlı romanı için kısa bir yazı, Latife Tekin'in Sevgili Arsız Ölüm isimli romanı üzerine belki de aşırı irdelenmiş şeklinde değerlendirilebilecek bir analiz, Cenk Gündoğdu'nun yeni şiir kitabı Harap ve Reşad Ekrem Koçu'nun Yeniçeriler'i hakkında değerlendirmeler, Yves Bonnefoy Ardından, Can Alkor'un Sekseninci Yaşına Armağan, Edebiyat Sosyolojisinin İmkan(sızlığ)ı, Abdülkadir Budak'ın Çatışmalarla Büyüyen Şiiri, Jeanette Winterson'da Son Bakışta Aşk, Mimari Estetik Yoksulluğunda ve polemik olarak da Şiir Politikaları Düşünmeden mi Yazılır. Gültekin Emre Çalışma Masası'na , Yavuz Özdem ise Rüzgar Odası'na uğrayan kitapları yazmaya devam ediyor. Yönetmen-müzisyen birlikteliği köşesinin konukları Kusturica ve Goran Bregoviç. Şairin Niyeti ve Okurun Niyeti köşesinde Baki Ayhan T., Nilay Özer şiirine yer veriyor. Şiir namına Gülseli İnal, Hüseyin Atabaş, Sina Akyol, Adil İzci, Arife Kalender, İsmail Cem Doğru, Zehra Betül ürünleriyle sayfalarda yer bulabilmiş.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder