23 Nisan 2011 Cumartesi

Robert Jordan - Zaman Çarkı 7-I : Kılıçtan Taç


Rahmetlinin sözü uzatmada ne kadar usta olduğuna bir kez daha tanık oluyoruz. Özet olarak bir kaç cümleden öteye bir şey yazamayacağım kadar hareketsiz olan bu ciltteki hikayenin elbette romanın ikinci cildinde ilerleyeceğini düşünüyorum. Hacim dolayısıyla iki ayrı kitap halinde yayımlanınca elbette ilk cilt hep zayıf kalıyor. Böyle böyle eleştiriyorum ama her defasında kürkçü dükkanı misali bu seriye geri dönüyorum. Yaratılan dünya ve elbette hikayenin ve elbette elbette karakterlerin gücü.
Özet
Aes Sedai fraksiyonlarını dize getiren Rand, her nedense Aielleri ikna edebilmek amacıyla Aes Sedai iradesini kırma faaliyetlerine başlar. Bu arada kendini Rand'ın emirlerine karşı gelerek Cairhien kraliçesi ilan eden bir aristokrata karşı Rand'ın zekice planını görürüz. Rand'ın bayanları aşırı korumacı sahiplenişi ki burada artık psikolojik rahatsızlık boyutlarında, neticesinde bu hain öldürülmez sürgün edilir.
Andor kraliçesi Morgase'i rehin tutan Beyazcübbelilerin lideri daha aşırı bir grubun suikastine uğrar. Kendini Amyrlin makamı görevine iyice alıştırmaya başlayan Egwene'in başı daha büyük bir beladadır. Zira terkedilmişlerden Moghedien zincirlerinden kurtulup kaçmayı başarır. Ayrıca rahmetli Moiraine'nin muhafızı Lan'ı hayatta tutabilmek için birkaç Aes Sedai'nin gizli işler çevirdiğini öğrenir Egwene. Lan'ı sevdicağızı Nynaeve'nin yanına Ebou Dar'a gönderir. Egwene Aes Sedailer içinde kendine yeminli bir grup destekçi fraksiyonu kurmaya başlar. Nynaeve, Aviendha ile Elayne'in hava durumunu düzeltecek nesneyi bulmak için giriştikleri seyahat Deniz halkı liderleri arasında sonlanır. Rand'ı desteklemeleri için ikna etmeye çalışırlar. Güya onlara göz kulak olmak için Ebou Dar'da bulunan Mat ise o şehirdeki beyazcübbeli elçiliğinin karanlık dostlarının üssü olduğunu öğrenir.
En son Rand, Cadsuane isminde hayli saygı gören esrarengiz Aes Sedai tarafınan rahatsız edici bir ziyarete maruz kalır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder