13 Temmuz 2011 Çarşamba

Ch'aska - Pururauca (2009)


Saksafonlu hardcore gibi uçuk bir türe sahip olduğunu okur okumaz yüklediğim made in Peru albümü hoş bir süpriz sunuyor. Galiba miyop derecem üjbeji bulduğundan olsa gerek tamamiyle yanlış okumuşum. Karşımızda dimdik dikilen bu yapıt And dağlarından folk melodileri ve daha da önemlisi flüt benzeri yerel çalgıları getiriyor. Melodik death ile harmanlayıp masaya servis ediliyor. Folk ve metal müziği birbirini rencide etmeden cılkı çıkarılmadan çok güzel sentezlenmiş durumda. Bu sebeple aklıma Amon Amarth geliyor, Rotting Christ geliyor, Orphaned Land geliyor, Wintersun geliyor. Aslında tarz olarak benzemiyorlar ama dinlerken aynı şeyleri hissettim aynı hazzı tattım. Üstelik riflerde ve özellikle sololarda görebileceğimiz gibi hafif thrash etkileri de mevcut. Her şey bu kadar mükemmel değil. Sonuçta arkadaşlar Güney Amerika'nın enbi gariban ülkesinden çıkmışlar. Evet Bolivya değiller ama Brezilya Arjantin de değiller. Dolayısıynan amatörlük özellikle sözlerin basitliğinde sık karşılaştığımız bir özellik. Her ne kadar death vokaller kopartsa da aynı şeyleri clean vokal için söyleyemeyeceğim. Çok göze batmamakla birlikte daha iyi olabilirdi.
Bu arada Katari isimli şarkı akustik Comandante Che Guevara gibi başlayıp, nargilecilerde çalan sufi ney new age şarkılarına dönüşmesiyle hayli bi ilginç.
En nihayetinde toparlarsak son vakitlerde dinlediğim en iyi folk metal yapıtlarından biri, duyargası açık olan herkese tavsiye.

8,50+/10

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder