20 Mart 2010 Cumartesi

Rotting Christ - Aealo (2010)


Grup biraz tembel davranmış bu albümle. Önceki albümde sahip oldukları tarzı etnik musiki ile süsleyerek devam etmişler. İşin metal kısmında, ki zaten soundlarında devrimsel kopuş yaşayan bir grup değil (ayrıca çok teknik oldukları da söylenemez), kendilerini tekrar ederlerken şarkıların çoğuna serpilen Yunan deseler de helele heyo çeken bilindik Balkan bayan korosuna dayalı etnik öğeler daha efektif ve yaratıcı kullanabilirmiş duygusu veriyor insana. Bu koronun şarkıların başına nakaratına kıçına yerleştirilmesi kreşendo gücünü zayıflatıyor. Bestelerdeki tekdüzelik de kendini kısa sürede eleveriyor. Sözlerdeki antik yunan savaşçısı geyiği 300 Ispartalı'nın helenik kardeşler üzerinde etki bıraktığını gösteriyor. "Are you ready to die for peace" hah ha yemeyin abi, dünkü çocuk muyuz? Diamanda Galas adlı avangart bir müzisyenin Anadolu'daki Yunanlılara yaktığı ağıdı da bu albümde coverlamak işin tuzu biberi oluyor. Bir Allahın kulu da çıkıp Kafkaslardan Balkanlardan Anadolu'ya gelen yüzbinlerce müslümanın keyiflerinden mi göç ettiklerini sorgulamayacak?
Şimdi de şu soruyu sorayım, güneş pokla sıvanır mı? Ooolum bu Rotting Christ, albümün yarısı hala gaz, atmosferik, duygu yüklü, eşlik edilebilir aşinalıkta. İlk parça Aelo, bence kayıdın en iyisi Eon Aenaos, tulum eşliğinde akıl durduran Dub-Sag-Ta-Ke süperler. Yine de gruba pragmatizmin yollarında kolaycılığı seçip sermayeden yemeye başladıklarını hatırlatmanın faydası olacaktır. Bu gidişat sürerse bu kadar hoşgörülü davranmayacağım a canım.

Not: yeniden yorumladıkları Orders From The Dead ile gruptaki değişimden hiç hoşlanmamaktayım, halkların kardeşliği bu şekilde olmaz. Düşünün, bizim ülkemizden bir metal grubu benzer sözlerle (evet ikiyüzlü bir şekilde sözlerin bir kısmı sansürlenmiş Rotting Christ tayfasınca) ortaya çıkacak ve tepki görmeyecek. Ama düşmanlık ve kin yayma işini yabancı gruplar üstlenince; tabi bunu da yüzsüzce dolaylı bir şekilde yapıyorlar, yok kahramanın dilinden yazdık bu sözleri, yok hikaye konsept böyle, yok tarihi referans aldık, hadi oradan!; ağzı açık ayran budalası gibi biz de dinliyoruz. Yeri gelmişken söyleyeyim dedim.
Not2: yanlış da anlaşılmasın, işi protesto saçmalıklarına götüren gazcı tipler oluyor, komik duruma düşüyorlar. Böyle bir şeye en güzel tepki o tarz grupları organizasyonlara çağırmamak, görmezden gelmek, unutulmasını sağlamaktır bence. Ayrıca Rotting Christ bu bahsettiğim sınıfa sokulamaz, henüz..

8,25/10

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder