1 Mart 2010 Pazartesi

Mussorgsky: Pictures at an Exhibition / Tchaikovsky: Piano Concerto No. 1/Horowitz: By the Water (1990)

Piyanist:Horowitz
Horowitz adında ünlü bir piyanist yahu demiş, şu Mussorgsky'nin Sergideki Resimler süitini bir çalayım, dibine Mussorgsky onuruna bestwlediğim bir şarkıyı da takayım ki By the Waters oluyor, durmayayım orada Çaykovski'nin 1 nolu piyano konçertosunu da kaydedeyim, böyle güzel bir şeyler olsun. Öncelikle bu albümün dinlenme sebebi Sergideki Resimler'in yeni başlayanlara önerilmesi.
a) Sergideki Resimler: 15 adet kısadan uzuna değişen ve yalın piyanoya dayanan bu eseri ilk dinlemelerimde zorlandığımı söylemem gerek. Cevap deminki cümlede saklı. Sadece piyano var. Ne kadar melodik, dibi tepesi olursa olsun kulağı alıştırmak güç. Bazen dandunlar sıkıcı bir hal alabiliyor ve ilk dinlediğimde her nedense piyano tonu soğu gelmişti, sonra geçti, acımadı hiç.. Halbuki besteci benzer şirin bir melodinin değişik şekillerde çalınmasına dayalı dört adet Promenade parçası ile bizim gibi kütük dinleyiciye elinden geldiğince yardım etmeye çalışmış. Neyse Bydlo ile Samuel Goldenberg and Schmuyle kral parçalar. İşin gerçeği bu süitin orkestral versiyonu daha ünlüymüş felan filan. Bir de bu kayıt canlı, kulaklıklarla ver sesi, ehh öksürük tıksırık duyuyorsun değil mi?
b) By the Water: Sulak arazi etkisini backgroundda titrek piyano vuruşları ile yaşıyor olsak da önde pek bir melodi yok. Fon musikisi.
c) 1 Nolu Konçerto: Toscanini yönetimindeki NBC Senfoni Orkestrasının orkestral kısımlarını çaldığı bu yapıt üç parçadan oluşuyor, Allegro, Andantino, ee yine Allegro, yani giriş gelişme ve yine giriş gibi bir şeyler. Piyano başında yine adamımız var. Kayıt çok eski hışırtılı felan fi tarihinden, fakat bu durumun bir lezzet katmadığı da söylenemez. Konçerto majestik bir şekilde ve güçlü keman partisi ile açılıyor. Kısacası şenlikli. 17 dakikalık ilk parçanın sonları ve ortanca parça biraz durgun. Sonda yine tanıdık ezgiler dalga dalga çağlıyor. İçimden bir ses Çaykovskiyi seveceksin diyor. Çünkü aklımda oluşan imge nostaljik , soğuk yer yer karlı pastel renklere bürünmüş Rusya manzarası ve içinde dört kişilik depremzede bir ailenin hayatını idame ettirebilecek genişlikte kabartılı etekler giymiş kadınların, ince uzun komedi klap favori ve sakalların eşlik ettiği adamların katıldığı aristokratik partiler üzerine oluşuyor.

8,0/10

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder