27 Kasım 2009 Cuma

Walter Burkert - İlkçağ Gizem Tapıları


Daha önce en azından efsaneleri ve tarihi hakkında kitap okuduğum İsis, Anatanrıça Kibele, Mithra gibi gizemlerin akademik bir çerçevede daha ayrıntılı incelendiği bu kitap zaten bu kısımları bildiğimizi varsaymış. Bu gizemlerin sosyolojik karakteri, ritüelleri ağırlıklı işlenmiş. Özellikle Mithra tapısının diğerlerinden ayrık olduğunu, ritüelleri ve gizlici olması sebebiyle bir bakıma günümüzün abd üniversite kulüplerine benzediğini öğrendim. Hani vardır ya kappaomegakappa, alfabetagama gibi Yunan harflerini isim olarak benzeyen. Düşündüm de bizim ülkemize uyarlarsak elifbete, ayngayndal gibi bir şeyler çıkabilirmiş. Allah korumuş vallahi.
Ayrıca bu kültlere ait kaynakların oldukça kısıtlı olduğunu dolayısıyla hristiyanlığın bu kültlerden beslendiğine dair inancın en azınan şimdilik kanıtlanamadığını belirtir yazar. Dediğim gibi akademik özellikleri sebebiyle uzunca bir bilimsel makaleye benzemiş.
Sonuçta fena değil, 3 liralık bir kitaba göre fena değil.
Bir de kelalaka ama Cleopatra:A Queen's Destiny adında PC oyunu oynadım geçenlerde. Adventura türünde bulmaca çözmeye dayalı. Umduğumdan daha güzel çıktı. Yalnız çok kısa.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder