21 Nisan 2009 Salı

Nokturnal Mortum - Goat Horns (1997)


Öncelikle 2004 tarihli remastered versiyonunu dinlememe rağmen gitar sesinin hala gerilerde ve garip bir tona sahip olduğunu söyleyebilirim. Klavye ve yer yer bateri öne çıksa da bu eksiklikten ziyade bu albümün, belki de Ukraynalı grubun, ayırt edici bir özelliğine dönüşmüş durumda.
Grubun verdiği sert işlenmemiş ham kütük black imajının tersine klavyeye dayanan senfonik bir black metal sunuluyor karşımızda. Melodik besteler folklorik ezgilerle de güçlendirilmiş. İşte sounddaki farklılıkdan da dolayı ilk bir kaç dinlememde tepkileri kısa sürede esnemelere kopmalara bayaaaat nidalarına dönüştü. Hemen ardından ise yeni bir yükseliş dalgasıyla ortalama bir değere kavuştu. Ekonomide olduğu gibi beklentiler ve ihtiyaçların karşılanması etkenlerine bağlı olduğunu düşünmekteyim. Bir de tabiki uzun sürelere sahip şarkıların dinlerken sıkılma ve tekrar tekrar dinliyormuş hissini engelleyecek değişikliklerin kafi gelmemesi. Kendi içinde iniş çıkışı güzel bir şekilde yakalayarak azından bazı bölümlerinde epik havasını hissettirebilen Unholy Orathania ile Veles' Scroll istisna sayılabilir.
Bazen klavye ağırlığı dolayısıyla bizim gruplarımıza da benzetmekle beraber melodilerdeki farklı yerelliği hemencecik hissedebiliyoruz. Kolyada'ya kadar... Hatta bir şarkıda Atlantis'den gelen Poseidon havalarındaki keyboard gülümsetiyor ama bir yandan da hoşunuza gidiyor. Dolayısıyla Summoning'e black metal değil bu kardeşim diyenler bu grup için ne der bilinmez.
Vokalleri ise ilgi çekici bulmadım bulamadım. Gördüğünüz gibi zıt kavramları bir arada kullandım bu albüm için. Gerçekten alışılmışın dışında olduğu için aynı şarkı süresince dahi zıt fikirlere sahip olabiliyorsunuz. İşte bu ilgi çekici! Unutmadan söyleyelim grubumuz ırkçı cinsinden bir nasyonal sosyalist black grubu, uyaralım.
Unutmadan söyleyelim part II: Bu versiyon WASP parçası Wild Child'ın güzel bir yorumunu da içermekte.

8,25/10

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder