28 Haziran 2019 Cuma

Star Trek: Deep Space Nine (3-4-5. sezon) / Robotech: The Macross Saga / Aktüel Arkeoloji # 69

Derin Uzay 9 istasuonu için sabrederseniz daha güzelleşecek demişlerdi, bir tık iyileşti, evet. Ama yeterli değil. Dizide işlenen ırklar arası cinselliği görünce içimde bir faşist yattığını anlamış oldum. Next Genration'ın Klingon'u Worf kadroya katılarak güç katmış ama onun Trill ile romansı, hayır. Ufak ufak aklımın yatmadığı çok konu var. Örneğin Federasyon ile çatışmaya girmesine ramak kalan Klingonların Dominion istilası karşısında Federasyon ile hiç sorunsuz ve aniden tekrardan ittifak olması gibi. Zaman yolculuğu ve boyutlar arasında gidiş geliş de pek sevdiğim konular değil ki bolca işlenmekte. Ferengi toplumunun iç hassasiyetlerine odaklanılan bölümler iyiydi, Ferengilere katlanabildiğiniz sürece. Bence dizide iki şey var ki üzerimde etkisi büyük. Biri Garak karakteri, diğeri de Kira'nın gülüşü.
Çocukluğumun çizgi dizisi Robotech aslında oldukça detaylı bir senaryoya dayanmakta. Bizim bildiğimiz sanırım The Macross Saga alt başlığıyla yayınlanan ilk seri, ilk Robotech savaşlarını konu almakta. Devamında iki ayrı seri daha yayınlanmış, sırasıyla ikinci ve üçüncü Robotech savaşlarını işliyor. İlkini izlemek yetti, zira biraz gözümde büyütmüşüm. Bazı şeylerin çocuklukta kalması daha iyiymiş. Hikaye daha çok bir mecha savaş pilotu olan genç Rick Hunter etrafında gelişmekte. Dünyaya dev bir uzay gemisi düşer ve insanlar bu terkedilmiş geminin teknolojisinden faydalanarak SDF isminde dev bir gemi inşa ederler. Zentradi denen dev uzaylı istilası ki amaçları proto kültür denen enerji kaynağını ve bu düşen uzay gemisini ele geçirmektir, esnasında uzayda sıçrayış yaparken Macross kentini de alıp götürür ve sonuçta dev bir uzay gemisi içinde sivillerin olduğu bir şehir gibi enteresan bir şey doğar. Bu istilacı ırk ve dünyalılar arasında savaşın dinamizmi aslında oldukça gelişkin, bayık bir iyi-kötü zıtlığının ötesine geçmekte. Ayrıca dizi büyük oranda aşk hikayesinden de beslenmekte. Böyle demişken dizi tarihinin en gerizekalı kızı Minmei'yi kötü ama maalesef o kadar tekrardan sonra dile pelesenk olan şarkılarıyla dinleyip izlemek tam bir işkence. Bencil, ne yaptığını bilmeyen, aptal aptal konuşan, saf böyle bir karaktere bu kadar yer vermek kadınlar için bir hakaret. Daha kötü olan şey ise onun kadar olmasa da böyle insanlarla gerçek hayatta karşılaşıyor olmamız. Bari burada görmeseydik. Arkasından bir kaç filmini daha izledim ama serinin hepsini izlemediğim için konudan koptum. Ama sırayla birbirine düşman farklı ırklar dünyaya saldırıyor, basitçe hikaye bu.

Aktüel Arkeoloji ara ara takip ettiğim güzel dergilerden biri. Arkeoloji açısından topraklarımız çok zengin, dolayısıyla dergiye konu olacak pek çok malzeme sunmakta. Komşu ülkelerdeki antik kent kazılarına kapak konusuna uyduğu kadarıyla yer verse de dergi, bence daha geniş bir perspektife sahip olmalı. Farklı kıtalarda farklı medeniyetlerle ilgili haberler derlenebilmeli ve arkeologlarla yapılan mülakatlarla birlikte okuyucuya aktarılabilmeli. Çok da hoş bir internet sayfaları var. Yanlış hatırlamıyorsam Galatasaray Lisesi'nin arkasında kitapçıları vardı ama kapanmış.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder