13 Haziran 2019 Perşembe

Yaşar Ayaşlı - Yeraltında Beş Yıl / Emin Karaca - 12 Eylül'ün Arka Bahçesinde / Sabahattin İzcioğlu - Aralık'sız

Sol anı ve tarih kitaplarına hızlıca gözatarak buraya da okuduğumun notunu düşmekteyim. Tabi benimki biraz da sektolojik gerekçelerden kaynaklanmakta. TİKB'nin bir dönem liderliğini yapmış olan Yaşar Ayaşlı'nın anılarında en dikkatimi çeken şey grubun sandığımdan da küçük olması ve yönetici kadronun da eylemlilikte oldukça aktif bir davranış tutturması. Elbette Aktancılar meselesine de açıklık getirilmesi bir merakımı gidermiş oldu.
Sol tarih konusunda uzun yıllardır eser veren Emin Karaca'nın bu yapıtı Avrupa'daki mültecilerle yapılan röportajları içermekte. Aslında ikinci defa okumuş bulundum. Burada dikkati çeken şey ise görece kitlesi küçük grupların eski üyelerinin , örneğin Partizan Yolu, sayfalarda daha fazla kendine yer bulması.
Siyasal hayatı Dev-Genç, Seyficiler, TKP ve nihayetinde CHP seyrini izleyen  Sabahattin İzcioğlu'nun aralık ayının hayatına getirdiği olumsuzluklara ithafen isimlendirdiği bu kitabını yazılı bulmak imkansız. Google Play'den satın alma imkanı bulduğum kitap idealleştirmelerden uzak bir şekilde devrimciler arasında otoriter ve ahlaki erozyonları da ifşa ederek daha samimi ve eleştirel bir yol izlemekte. Elbette benim açımdan Eskişehir odaklı Seyficiler grubunun tarihini okuma şansını bu kitap aracılığıyla bulmak oldukça sevindiriciydi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder