1 Mayıs 2019 Çarşamba

UP XIV # 10-11-12-13

Yayın hayatına son veren dergiler arasında en fazla üzüldüğüm üç beşi arasındadır UP, UP XIV, Underground Poetix ya da ismi her ne haltsa. Hem de dimdirek çevirileriyle anlaşılmazlığın kenarlarında dans etse de yazıları, ilginç konulara değinmeleri bile yeterlidir benim için. Yalnız zaman içinde kendilerini aşamayıp tekrara düşmeleri ve edebiyattan uzaklaşmaları da görünür gerçekliklerden. 10. sayısının kapağını röportajıyla David Lynch süslemekte. Kült Twin Peaks dizisiyle tanınan yönetmen ile kahve muhabbeti! Komünist liderlerin karikatürleri ve Bulgar Punk'ını konu alan yazı dışında dikkati çeken ilk şey sayfaların saçma bir yeşile bürünmüş olması.

12. sayı siberpunk edebiyatın usta isimlerinden Neal Stephenson!a ayrılmış. Yanılmıyorsam dergiyi çıkaran 6.45 yayınları kitaplarını basmaya başlamıştı. Hipsterlik üzerine farklı açılardan terennüm eyleyen dizi dizi makale ana akım medyasından tercüme edilerek sayfalarda yerini bulmuş. Witchtrap, ilk black metal grubumuz, kadrosundan Tarkan Gürol ile söyleşi ve 3 bölümden oluşacak Bauhaus mimari akımı ve SSCB mimarlığı ilişkisi üzerine bir yazı dizisinin ilki, Rihard Pinhas röportajı ve Balkanlaşmanın parçalanmaktan ziyade çokkültürlülüğüne vurgu yapılan bir makale ile dergi sayfaları şenlenmiş şenlendirilmiş.
12. sayının kapaüı ise tam posterlik, çok şık. Ama göndermede bulunduğu Altkültür Rehberi ismindeki çeviri makale pek cezbedici değil. Bağlamından kopuk ve çok kısa, sonuçta kitaplık bir muhteviyatı hap yapmanın manası yok. İngiliz komünist Harry hite'ın Stalin'e yazdığı Bir Homoseksüel Komünist Parti'ye Üye Olabilir Mi? ismindeki uzun mektubu hakikaten de gerçekliğini sorgulatmakta. Esat Cavit Başak söyleşisi ve Japony'da noise rock'ın doğuşu üzerine yazı oldukça ayrıntılı şekilde dergide yer bulan diğer içerikler. Bir adet Nejat İşler şiiri içermekte sayı:"önce bana sarılarak uyutanı bulmalıyım"

Lanet addedilen numaralı sayının kapağı Krafterk, Laibach ve Rammstein ile ilgili yazıya gönderme içermekte. Lakin tercüme baş döndürücü. Diğer yandan siyah ve kırmızı kombinine aşığım. Sonra böyle birsürü yazı var felan. Bir sürü fotoğraf da.Ocean Vuong iyi yazmış. Yabancı şiir olaraktan bağlantı kurmak zordur ama bu iyi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder