4 Mayıs 2023 Perşembe

Mass Effect 2 / Tower of Time / Deponia The Complete Journey / The Darkside Detective / Labyrinth City Pierre the Maze Detective / Resonance of the Ocean

 

Legendary Edition kapsamında oynadığım serinin ikinci oyunu ruhen ilkinin açtığı boşluğu tam anlamıyla dolduramasa da hem oynanıştaki farklılıklar hem de geliştirmeleri ile oyuncuları cezbedebilecek güçte, kuvvette. Bir kere çevre düzenlemeleri ve sinematografi konusunda büyük adımlar atılmış. Yan görevler topladığınız ekip elemanlarını bulup onların sorunlarını çözmeye odaklanarak daha derli toplu hale gelmiş. Gezegenleri araştırdığınız vakit kaybı yaratan item toplama odaklı ufak görevler, kaynak sömürme amaçlı gezegenlere analiz sondası gönderip  manuel tarama külfetine çevrilmiş ki bence olur. Ama hava fıstırarak zıplayan bir aleti kullandığınız görevler sinir bozucu. Diğer zayıf tarafı da silahların özelliklerini tam da anlayamamak. Yani böyle bir değişikliğe gerek yok. Tıpkı kapı açma bulmacaları gibi. İlk oyundaki karakterleri buldukça gözümüzden bir kaç damla yaş geldi. X-Files'daki gibi sigara içen bir adamla tanıştık, manipülasyonlarıyla uğraştık. Sonuçta bitirdik ve memnun kaldık. Devamına başlıyoruz en kısa sürede.


Oynadığım diğer uzun soluklu oyun ise Tower of Time. Lakin bitirmediğimi belirtmem lazım. Küçümen adamlardan oluşan bir ekip ile ters dönerek yer altına batırılmış bir kuleyi kat ve kat keşfe çıkıyor, karşınıza çıkan bilimum yaratık ve canavarla mücadele ediyorsunuz. Garip konusu ve haritası ile klasik RPG'ye öykünse de aslında aksiyoner bir RPG oyunu bu. Sık sık savaşacak, sandıklarda silah bulacaksınız. Savaşma mekaniği güzel, ayrı bir ekran açılıyor ve zamanı yavaşlatma tuşuyla elemanlarınıza emirleri verebiliyorsunuz. Savaşlar farklılaştırışmaya çalışılsa da birbirine benziyor ve bir noktadan sonra sıkıyor. 5. Kattaki zorlayan mücadeleyi de karakterleri eğitip silahlarını güncelledikten sonra basit bir stratejiyle geçebiliyorunuz. 7. katın sonunda zayıf bir karakterin tek bırakıldığı gereksiz zorlu bir savaşa gelince de artık yeter diyorsunuz. Toplamda 10-11 kat var zati, yeter. Görevini yaptı, eğlendirdi, hoştu, eyiydi.

Bulmacalı macera oyun koleksiyonudur, Deponia ki birbirinin devamı dört oyun içeriyor. Deponia'ya hoş geldin, Deponia'dan Kaçış felan.. Absürt ve hem diyalog hem de mantığıyla komik olmaya çalışan hikaye seyri izliyor. Oyun  Point+click ama öyle güzel yapmışlar ki daha dinamik işliyor sanıyorsunuz. Çizimler fena değil. Deponia gezegeni çöplüğe dönüşmüş ve sakinleri öyle böyle yaşıyor. Zamanında zenginler ise Elysium denen bir uyduya kaçmışlar. Şimdi de geri dönüp gezegeni yok etmeyi amaçlıyorlar. Hiç bir insanın yaşamadığına dair Elysium ihtiyar heyetini kandıran bir komployu Rufus namındaki şapşal karakter, arkadaşları ve Elysium'dan düşme sevdiceği ile alt etmeye çalışıyor. İlk oyunda bu komplonun sebebini bile anlamıyorsunuz,dediydim ya oyunlar direkt konuyu devam ettiriyor. Kendi içinde mini oyunlar da içeren, yine etraftaki eşyaları birbiriyle birleştirip hikayeyi ilerletecek aksiyona bağlamanızın gerektiği bir temaşadır bu. Konuşmaları iyice dinlemeniz ve yetersiz ipucu haritasından faydalanmanız gerekli ki yine de pek çok aksiyonu akıl etmek inanılmaz zor ve hmm saçma. Zaten büyük ihtimalle bir rehberden yardım alarak ilerleyeceksiniz. Üstelik Rufus'un bencilliği, aptallığı kendisine ısınmamızı engelliyor. Yine de eğlendirmeyi başardığını söylemek mümkün. Ben üçüncü oyunun ilk çeyreğinde, o da bilgisayarın azizliği yüzünden oyunun çalışmamaya başlamasıyla , artık ne güncellendiyse uyundan vazcaydım. Çok da kafa yormadım çözebilmek için sorunu ama böyle bir sorunla karşılaşmasaydım, Allah var yukarıda devam ederdim oynamaya. 

Hemen hemen muhteşem bir macera oyunu. Basit ve nüktedan. Doğaüstü olayları araştıran ikilimiz maceradan maceraya koşuyor ve biz de onlara eşlik ediyoruz. Bulmacalar ve gizemler nispeten kolay. Tek kusuru piksel kalitede bir oyun ve büyük ekranda gözlere zarar. İkinci kusuru da para verene göre değişir. Kısalığı ve ücreti uyuşmuyor. Doyamadım. Öyleyse ikincisine de bir göz atmak lazım. 


Güzel oyunlar burada sona ermiyor. Labyrinth City çocuklara yönelik bir labirent bulmaca oyunu olsa da , aslında kötü bay X'i kovalıyoruz, sanat derekesinde güzel çizimleriyle ve ufak ufak ödülleriyle büyük küçük demeden herkesi ekranların başına kitliyor. Yeğenimden daha çok sevdim itiraf etmek gerekirse. Tek tek çizimlere ve konsept haritaları incelediğim de oldu. Çocuklarla birlikte vakit geçirmek için birebir. Tavsiyedir.

Ve son olarak Resonance of the Ocean: Steam'de yer alan ufak bir bedava oyun. Kulağı keskinlere hitap ediyor. Bir adadasınız. Karşı kıyıdan gelen sesi taklit ederek cevaplamaya çalışıyorsunuz. Dal parçası, cam gibi nesneleri birleştirerek sesinizi duyurmanız gerekiyor. Çok sevemedim, şirin çizime rağmen. Başarısız olunca sevemiyorum, elimde değil.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder