16 Mart 2019 Cumartesi

Marşandiz #15 - Poespektüs #1 - Kanon 2010 #2

Gerçeklerle arası iyi olmayan fanzinin 15. sayısına ulaşmış bulunuyoruz. Ömer Can Saroğlu, Sedat Demir, Özgürcan Uzunyaşa ve Onur Selamet öyküleriyle bu sayıda yer alan isimler. Şiirlere can katan isimler ise Merve Çanak, Fatih Kök, Mehmet Ozan Aydeğer, Elif Karık, Suhan Lalettayin ve Kaan Koç.

sarıyer'e doğru insanlar daha yavaş yaşlanıyor galiba
bugünlerde intihar klişe bir son olarak yorumlanıyor

Poespektüs küçük boyutlarda bir fanzin olmasına rağmen 60'a varan sayfa sayısı ve eleştirel tutumuyla dikkat çekiyor. İkinci sayılarına hazırlanıyorlarmış bugünlerde. Abilmusin Özsönmez ve Mahmut Nesip Basmacı editörlüğünde hazırlanan fanzin şiirlerimiz birikmişti, paylaşalım dedik, gelin siz de paylaşın düsturuyla hareket ediyor. Dolayısıyla sayfa sayısını da düşündüğümüzde zayıf şiirlerle sayfalarını doldurma riski mevcut. Diğer yandan eleştirel makaleler savunup savunmamanızdan bağımsız olarak güçlü tarafını oluşturmakta. Hedef tahtasına Kanon 2010 dergisi, Seyyidhan Kömürcü, Yavuz Türk konmuş. Öneri olarak da herhalde iyi şiire yer verdiklerini düşündüklerinden, Afro, Palaspandıras, Karangu, Nepal, Tezgah, Fin gibi yayınların isimlerini zikretmekteler.

tertemiz jiletlerle kazıyorum derimden nezaketi
gürültü hangi ayakla çıkıyorsa evden
deprenemez ko
"isa'yı da uzun saçları ele verdi"
gülerse gözü bozulurdu uzatmaya gerek yoktu

Kanon 2010, 2. sayısına Tarikat Değil Barikat Kuruyoruz başlığını taşıyan editöryel yazı ile hızlı başlıyor. Lafı dolandırmadan Liberal-Etnik Milliyetçilerden Sağ-İslamcılara çeşitli cenahların edebiyat dünyasında farklı yayınlarla temsil edildiğini, kendilerinin de bağımsızlıkçı sol bir çizgiyi benimsediklerini belirtmekteler. Her ne kadar şiir ağırlıklı bir dergi olarak yayın hayatına başlasa da ben içerdiği öyküleri daha çok sevdim. Eyüp Tekin, Fatih Kasva,  Aysun Bahar Asar, bu öykülerin yazarları. Türkiye'yi Kağıt Sıkıntısına Sokan Şiirler başlığını taşıyan eleştirisi ile Kaan Eminoğlu oldukça önemli bir konuya parmak basmış.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder