15 Aralık 2009 Salı

Robert Jordan - Zaman Çarkı 4-1: Gölge Yükseliyor II

Hiç beklemediğim ölçüde bu fasikülden zevk aldım. Çünkü memleketine olayların başlangıç yerine geri dönen Perrin'in yükselişi, Rand'ın Aielleri etrafında toplama çabasına, Tar Valon'daki dramatik değişimlere ya da Nynaeve ile Elaine'in Tanchico'da kara ajah avına on basar. Burada hem düğümler çözülürken diğer yandan da aksiyon özellikle Perrin etrafında almış başını yürümüş. Aksiyon sahnelerinin inşası çok başarılı olmuş. Ancak yeni yeni devreye giren karakterler, yeni isimler, Aiel kabileleri artık beyin çökerten bir etki doğruyor. Beyni resetlemek yerine Aiel bölümlerindeki isimlere dikkat etmeyerek çözüm geliştirmeye çalıştım.
spoiler
Rand'ı Aiellerin kutsal kentinde çıkarken bırakmıştık. Kendisini seçilmiş Car'a'carn olarak kollarında ejder resmiyle buluyor. Tüm Aiel klanlarını etrafında toplayabilmek için kutsal bir vadide buluşmak üzere tüm Aiel klanlarına haber salıyor. Ama Shaido kabilesi ve onları yöneten adam erken davranıp teamüllere karşı biçimde o vadiye yola çıkıyor. Mecburen Rand da kendi destekçileri ile ki onlar Tear'dan beri kendini takip eden grubun kabilesi, Rhuidan'ı terk eder. Yeni bilge olan eski mızrağın kızı Aviendha yol boyunca Rand'ın yanında bulunmakla görevlendirilir. Sonra bir grup çerçi kafilesine rastgelirler. İlginç karakterlerle dolu bu kafilenin göründüğü gibi masum olmadığını sezen Rand yine de onların gruba katılmasına izin verir.
Tanchico'daki grubumuz ise yenik işgalci Seanchanlardan bir kadın Egeanin ile kimliğini bilmeden arkadaşlık kurar. Egeanin Falme'deki savaş sonrası ellerinden kaçan yönlendirme gücüne sahip köle kadınların peşine düşmüştür. Ama Aes Sedailerin hiç de düşündüğü gibi olmadığını anlayınca onlardan etkilenir. Taraf değiştirir. Yine de Kızlar ona yeterince güvenemez. Neyse kara ajahların Panarch'ın sarayında olduğunu öğrenir. Zira kara ajahlar sarayın etrafında başlarında karanlık dostu olan bir adamın liderliğinde (büyük ihtimal sonraki ciltlerde daha geniş rollerde göreceğiz bu adamı) beyaz cübbe desteğini de mevzilendirmişlerdir. Düşler aleminde Nynaeve kara ajahların peşinde oldukları sarayda saklı büyülü nesneleri tanımlamayı başarır. Ayrıca bir terkedilmişin de sarayda, Moghedien bulunduğunu öğrenir. Tanchico kentinin başkentlik yaptığı Tarabon ülkesinde ise iç savaş genişlemiştir. Bir kral ile Panarch adı verilen kraliçenin ortaklaşa yönettiği ikili sistemde Amathera adındaki kraliçenin de kara ajahlar tarafından tutsak edildiği ortaya çıkar. Neyse ne Tanchico'da daha önce de karşımıza çıkan Domon adındaki kaptanın yardımıyla kızlar saraya sızar. Nesneleri kaçırırlar. Hatta Nynaeve terkedilmişi yenip bir süreliğine tutsak bile eder. Sanırım bir kaç kara ajah da etkisiz hale getirilir.
Perrin ise İkinehir'in beyaz cübbelerce istila edildiğini görür. Diğer yandan da trolloclar saldırı halindedir. Halk da istemeye istemeye korunma amaçlı beyaz cübbelerin varlığını kabul etmişlerdir. Perrin'in ailesi öldürülmüştür. Herkes katilin trolloclar oduğunu sanırken aslında fail beyaz cübbelere yardım eden Faine'dir. Mat'in ailesi tutsaktır beyaz cübbeler elinde. Mat'ın ve Rand'ın babası ise kaçak durumunda daha önceden de tanıdığımız Verin ve Alanna adlı Aes sedailerle birlikte saklanmakadır. Perrin ile Faile çiftçilerin yardımıyla tutsakları kurtarır ve Perrin Emond Meydanı'nda halk tarafından Lord Altıngöz ünvanını alır. Beyazcübbelerin inisiyatifini kırar. Günlerce süren trolloc istilasına da karşı koyar. Hatta bir ara Faile ile evlenir. Onun yardımıyla çevre köylerden gelen katılımla son saldırıyı da def eder. Artık kendi kurt bayrağı vardır. Bu arada düşler aleminde avcı olarak gezen ve orada Lord Luc adıyla köylülerin güvenini kazanmaya çalışan karanlık bir tip tanırız. Onu da yaralamyı başarır. Yafu bu Perrin utangaç Conan gibi bir şey olmuş.
Tar Valon'da ise kızıl ajah Elaida önderliğinde kanlı bir isyan olur ve Amyrlin makamındaki Siuan yardımcısı Leane ile birlikte büyüden daimi olarak yalıtırlar. Min'in yardımıyla kuleden kaçmayı başarırlar. Aiellerin kutsal vadisinde Rand tam seçilmiş şeflerin şefi olduğunu açıklayacakken Shaidoların pratikte liderinin de kollarında ejder resmi olduğunu göstererek seçilmiş kişinin kendisi olduğuna dair iddialarına tanık olur. O zaman sadece Rhuidan'dan sağ çıkmayı başaran şeflerin bildiği bir gerçeği, Aiellerin aslında pasifist yaprağın yolunun takipçisi olduğunu ve artık karakterleri haline gelmiş savaşçılıklarının aslında deformasyon olduğunu açıklar. Büyük tepki çeker bu ve bir kısım Aiel Shaidolar ile birlikte bunalıma girerek oradan ayrılır. O sırada Lanfear Rand'a görünür. Asmodean adlı bir terkedilmişin Rhuidan'a geri dönerek oradaki gizli büyülü nesneyi almaya çalıştığını söyler. Aslında bu iki terkedilmiş tüccar kafilesinde saklanmışlardır. Neyse Rand boyut kapısı açar Rhuidan'a gider, Asmodean ile savaşır ve büyü gücüne daimi zarar verir. Lanfear ile de anlaşarak ki aralarında çekişme olan terkedilmişlerin Asmodean'ın büyü gücünü kaybetiğini öğrenmeleri iyi bir sonuç doğurmayacaktır, en azından kendi sağlığı için, Asmodean'ın daha önceki aşık-ozan kılığında Rand'la yolculuk ederek "erkek büyücüler için büyü teknikleri" semineri vermesini kararlaştırırlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder