22 Kasım 2019 Cuma

Star Trek: Deep Space Nine (7. Sezon) / Nightflyers ( 1. Sezon) / Dirk Gently's Holistic Detective Agency (1. Sezon) / The IT Crowd (5 sezon)

DS9''ı sonunda sonlandırdık çok şükür. Ekşi'de bu seri ile ilgili çok güzel ve fazlasıyla detaylı (o yüzden tüm yazılanları okuyamadım) bir eleştiriye rastladım. Senaryo ve karakterler konusunda devasa gedikler içeriyor bu dizi. Bilmem kaç kişinin tecrübesini ortaya koymayı beklediğimiz Dax memur kafasında. Klingon Worf niye bu kadar çekici? Irklararası duygusal yakınlaşmaların abartılması. Dominionlarla yapılan savaşın mantıklı taktik ve strateji izlememesi: Misal Romulanları ittifaka dahil etmek bu kadar kolay mı? Abartı oyunculuk ve benim Ferengilerin bu kadar ön plana alınmasına bir türlü alışamam. Sıkıcı Bajoranlar. Beyni de sıvı konumundaki Odo. Gerçekten gider de gider. İyi yönleri yok mu? O da var. Senaryonun kurbanı olsa da Kira (güzel çünkü bence, başka bir neeni yok :)), entrikacı Garak, eski göz ağrılarımızdan şef O'Brien, deli Dukat. Aslında Cardassianlar kuuldu. Hakları yendi. Yazık oldu.

Nightflyers George R ve de R Martin'in öyküsünden uyarlanması sebebiyle bayağı beklenti yarattı ve ilk sezondan sonra tatile girmiş görünüyor. Hiç de insansı olmayan bir uzaylı filosu ile yolunu kesiştirmeye çalışan bilim insanlarını taşıyan bir uzay gemisi, garip tayfalar, olağan üstü olaylar, geminin yapay zekası mı yoksa kaptanın anası mı? Gerim gerim geren bir atmosfer, itici mi denmeli?, tekinsiz evleri mekan eyleyen gotik türünü andırıyor. Gotik bilim kurgu diye bir şey var mı? Çok da izleyiciler memnun kalmadı aslında bu sezondan. Karakterler saçma sapan, kasıntı oyunculuk, manasız mantık silsilesi felan. Yine de diğer sezonda takip edebilirim.



Dirk Gently's Holistic Detective Agency : ne diyebilirim ki? Yazarı Douglas Adams'ın mizahını Otostopçunun Galaksi Rehberinde de çok şey edememiştim. Aşırı uçuk ve komik değil. Ama karakterler hem güzel/yakışıklı hem de inanılmaz eğlenceli tipler. Karakterler sayesinde ilk sezonu izleyebildim, gerisini reddedeceğim maalesef. Anlat desen konusunu anlatamam vallahi. Seven tapar zannımca.

The IT Crowd beş sezonda sadece 25 bölüm yayınlanmış bir sitcom. Anladığım kadarıyla İngiliz yapımı olsa da Amerikan mizahıyla karışık yeni bir tarz yaratmışlar. Ve muhteşem olmuş. Deli bir yöneticinin holdinginde bodrum katında çalışan iki geek elemanın başına bilgisayarı dahi açmaktan bihaber kadın bir müdür atanır. Klişe gibi değil mi? Yok vallahi değil. Ben ki çok duygularımı belli etmem, hani starship trroper tshirtü vardır ya işte ordaki benim, bir kaç yerde hönkürdüm. Polis devriyesi geçerken Moss'un Roy'un dudaklarına yapışması yada gotik elemanın sahneleri. Dahiyane sahneler içeriyor, cüretkar (dalgaya aldığı konular açısından) sahneler içeriyor, benden söylemesi. Elbette her bölüm güçlü değil. Ve patronları ve onun yaptığı mizah benlik değil. Neyseki diğer karakterler kurtarıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder