16 Ağustos 2023 Çarşamba

Tribes of Europa (1. sezon)/ The Dark Crystal : Age of Resistance (1. sezon)/This is Pop / Cowboy Bebop (1. sezon)


İkinci sezonunu göremeyen dizilere odaklanmışım gayri ihtiyari. Belki devamları gelir, bu biraz da niyet çünkü o kadar da kötü değiller halbukim. İlkin Avrupa Kabileleri'nden başlayalım. Yakın bir gelecekte ülkeler parça pinçik olmuş uluslar yıkılmıştır. Kabileler şeklinde artakalan nüfus örgütlenmiştir. 40-50 kişilik ormanda yaşayan ufak bir ekolojik kabilede şefin ufak oğlu batıdaki (Abd olsa gerek) gizemli ve süper teknolojik millet Atlantislilere ait bir uçak kalıntısı bulur, yaralı pilotu eve götürür. Pilot derki doğudan bir tehlike geliyor, amanın. Ancak Hitlervari, militarik karakargalar kabilesi bu teknolojinin peşindedir. Bu millet diğerlerini köle yapar, kölelerinden madenlerde ve yataklarında (maden yataklarında da olabilir) bilfiil faydalanır. Şiddete meyilli bu kargalar ormancıları keser biçer, oğlan atlantis küpüyle kaçar. babası ve abisi köle olarak berlin'e sevk edilir, ablası da Natomsu barış ve kardeşlik için askeri kabile kırmızılılara sığınır. Olaylar olaylar... Biraz ucuza kaçmış, alaman diyarının ormanlarında , eski püskü binalarında çekilmiş. Bilimkurgu havasını pek alamıyorsunuz. Mad Max kıvamındaki psikopatik karga ülkesininin atmosferi hariç, bak o iyiydi.

Siyah Kristal: Direniş Çağı ise üstteki dizinin tersine oldukça iddialı. Bir kukla şovunun bu kadar derin olabileceğini tahmin bile edemezsiniz. Eskiden de olan bir dizimiymiş, filmmiymiş neymiş. Kült bir izleyicisi varmış. Dizinin görselliği ve dinamizmi muhteşem. Ama karakterler çok çirkin, itici. Skeksis denen dışarlıklı yaratıklar gezegenin ruhunu taşıyan kristalin bekçisi olarak saygı duyulurken aslında numara yaptıkları ortaya çıkar. Gezegenin has sakinleri bir araya gelip direniş göstermeye çalışır. Komplolar ve entrikalar ardı ardına ortaya sürülür. Sıkıntı da biraz böyle şeyler. Bir kukla şovuna göre kanlı ve itici. Aksiyon macera bir yapım için de kuklalar garip ve kurgu fazlasıyla mistik. Süre olarak da biraz uzun. Ne eski kitleye tam hitap eder ne de yeni nesle. Ancak imdb puanları iyidir. 

This is Pop, müziği değil müzik endüstrisini konu alan bir belgesel dizi. Yine Netflix'in. Gayet doyurucu olmakla birlikte aynı kanalın diğer popüler kültür konulu belgesellerinin bir tık gerisinde kalıyor. Gene de öğretici mi öğretici. Boybandlere ilham olan Boyz II Men, hep duyduğumuz İsveç'in pop beste makinesi olma hikayesi, Brit-pop hadisesi, popüler country , protest müzik , festivallerin tarihi gibi ilgi çekici başlıklar yer almakta. 


Aslı anime olan Cowboy Bebop'un kanlı canlı versiyonu yapılacağı haberi düştüğünde fanları pek heyecanlanmıştı. Bu heyecan pek uzun sürmedi. Zira yeni şov sevenleri bir türlü tatmin edemedi. Zati çok geçmeden ikinci sezonu iptal edilen diziler listesine de eklendi. Neden ama neden? Bu umutlar suya düştü, neden? Hikayenin uyarlamasında yapılan değişiklikler, yeterince çılgın ve eğlenceli olmaması, sayko hacker karakteri hiç görmüyor olmamamız, sezon sonunun son en bi son dakikalarındaki üç beş saniye hariç ki görmez olaydık ve animasyondaki serbestliğin uyarlamaya zorluğu . Amma en mühimi de karakterlerin özellikle bazılarının hiç de oturmaması. Ha, devamı gelse izlerdim sanırım. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder