28 Ağustos 2021 Cumartesi

Pantera - Metal Magic (1983)

 Thrash sonrası groove metalin öncülüğünü yapmadan önceki dört albümünde Pantera Pantera değildi, değişik bir şeydi. Glam metal havasını dolu dolu estiren bu albümler çok kötü eleştiriler almış. Çoğunlukla retrospektif bir bakış açısıyla yani Pantera'nın Pantera olduğu albümlerini dinleyip beğenenlerin geçmişlerini kurcaladıktan sonra bambaşka bir şeylerle karşılaşmanın şokuyla değerlendirdiklerini düşünmekle beraber evrensel ölçütlerde eleştirecek pek çok şey de vaki. Asıl merak ettiğim şey o dönemlerde glam rock çevreleri bu kayıtlar hakkında ne düşünüyordu. O zamanla değerlendirmek lazım yani. Grubun bu debüüüsüne ve eleştirilere yakından bakalım.

-Albüm kapağı bok gibi: Doğru ama grup albüm kapakları konusunda çok da başarılı değil zaten. Ama bu o kadar kötü ki Dünyayı Kurtaran Adam gibi ayrı bir şirinliği var.

-Sözler cinsiyetçi, maço felan: O dönemin diğer gruplarında olduğu gibi. Liseli yada yeni mezun gençlerin azıtık hormonlarını bir dereceye kadar mazur görebilsem de organını rokete benzetmeleri, komik yafu. Neyse not kıracağız artık.

-Ucuz besteler ve ucuz bir balad: Kimlik bunalımı yaşayan keyboard haricinde balad Biggest Part of Me albümün bombası. Heavy metal/hard rock baladlarına zaafım var. Susunuz lütfen. Ucuzluk konusu ise eğlendiriyorsa problem yok. Ama şu orgazm taklidi sesler, benim için de kırmızı çizgi.

-Diğer grupları taklit etmesi: Neredeyse o dönemin tüm grupları sayılıyor. Olabilir yani. Çocuklar daha.

-Kötü prodüksiyon: Neredeyse ev yapımı amatör bir kayıt. Dinlemeyi zorlaştırdığı doğrudur.

-Kötü vokal: O kadar da değil arkadaşım, nice yerli grup dinledik doksanlardan bugüne. Parlamıyor ama batırmıyor da nihayetinde.

Kendi görüşlerim de şunlar. 20 yaşından ufak gençlerin kaydettiği bu albümde örneğin gitarda yaşlarından öte maharetleri duyabilmek mümkün. Çok kötü parçalar olsa da(Metal Magic), saçma ve yersiz efektlerle ellerindeki imkanı fazla zorlasalar da bestelerin yarısı eğlenceli ritimlere sahip, bir kaçı hatta diskomsu (Nothing On). Oradan buradan belki de klişe ama güzel fikirler bir araya getirilmiş. Ama klasik glam metal örneklerinden daha sert örnekler de içermekte. O kadar dinledim , çok da sıkılmadım. Yüzeysel bir eğlence ise amaçları bir dereceye kadar başarmış görünüyorlar.

5,25/10 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder