1 Ocak 2018 Pazartesi

Koza Düşünce # 19, Cazkedisi # 10, Marşandiz #13, Nisyan #8, Barbar # 2013-3.Dönem 2.Sayı, Kabilede Bir Gece

Koza Düşünce'nin 19. sayısı Temmuz-Ağustos dönemini kapsıyor. Kapakta gördüğümüz üzere toplumsal kimlikler başlığını taşımakla beraber içeriğinin çok da hallice doldurulduğunu söylemek güç. Yayın politikası ya da ideolojisi net olmamakla beraber Biz Kimiz? köşesi genel veya daha doğru bir isimlendirmeyle ortaklaştırıcı bir muhalif çizgiyi temsil ettiklerini hissettiriyor. İslami duyarlılığa da ortodoks Marksist eğilimlere de rastladım. Ve bu da iyi bir şey, sanırım. Bu sayıyı satın almama sebep olan Türkiye'de Mezhepsiz Olmak başlıklı makale ile karşılıyor okuyucuyu dergi. Güzel kapaktaki resmin imgesel çözümünü yapan editör yazısını saymaz isek tabi. Editör Semih Samyürek, bahsi geçen makale ile uyumlu olarak Anadolu'nun Kimliği ismindeki yazıyı kaleme almış. Dosya ile ilgili son düzyazı ise Sosyal Kimlikler ve Milliyetçilik adını taşımakta. Şiirlerini ödünç veren isimler Bekir Dadır, Çağın Özbilgi, Ahmet Akın, Gökhan Gacaroğlu, Pejman Bahtiyari (çevirisiyle tabi), Hakan Unutmaz, Erhan Onur Kocaman ve Önder Çolakoğlu. Öykülere ses veren isimler ise Burhan Yeşilyurt, Tugay Kağan, Hatice Tosun. Ayrıca şair Dilruba Nuray Erenler ile gerçekleştirilen bir söyleşi ve Vladimir Dudintsev'e ait bir hikayeye yöneltilen eleştiri yazısı mevcut. İnternette kolayca ulaşabilirliğe sahip, üniversiteli gençlerin çıkardığı bu uzun soluklu dergi dağıtım ve satış konusunda yardımlarınızı talep ediyor.

tanrım 
niye bakıyorsun
yardım etsene

Bayağı geriden geliyorum, Cazkedisi'nin de temmuz-ağustos sayısı...
Bu sayıda eserleriyle yer alan şairler:Burcu Yalkın, Oya Uysal, Selami Karabulut, Gökben Derviş, Cezmi Ersöz, Dilek Değerli, C.Hakkı Zariç, Ersan Erçelik, Neda Olsoy, Kemal Gürcan, M.Mazhar Alphan, Özgün Ergen, İlknur Batu, Hakan Keysan, Onur Koca, Ahmed Faraz, Santosh Alex.
Denemeler ve periyodik köşeleriyle Güven Turan, Hüseyin Peker, Tamer Uysal, Ferhat İşlek, İbrahim Oluklu, M.Mahzun Doğan, Ayşe Özgür Aydoğan'ın isimlerine rastlamak mümkünken Oğuz Tümbaş ve Emin Kaya söyleşilerini de unutmayalım. Ufak bir eleştiri, dergi kendi içine kapanıyor gibi görünüyor, biraz daha dinamik ve maceracı bir müdahale iyi olur gibi.

gariplerin başı
hep sağa eğik
..
siz hiç
kocaman evlerin arasında
kömürlük gibi
kalakaldınız mı? (Burcu Yalkın)

erken göçüp gitmiş bir dost girdi de rüyama,sordum;
-dalları hışırtılı ağaçlar var mı sizin oralarda, suya inen ceylanlar, dağ gölleri, rüzgarda eğilip kalkan kırlar... (Oya Uysal)

Kapak yine bir harika! Şiirler H.Berna Özçelik, Kaan Koç, Can Küçükoğlu, Elif Karık, İlker Şakuj, Suhan Lalettayin, Onur Bayrakçeken'e; öyküler Onur Selamet, Ezgi Polat, Özgürcan Uzunyaşa, Sinem Altınboğa,Ömer Can Saroğlu'na ait. Sayfaların yine çizimler ile süslendiğini ayrıca hatırlatalım. Güçlü yanı olan öyküler bu sefer beni tam anlamıyla mest edemedi.


Nisyan yayın hayatına son vermiş. Bu tarz alternatif yayınların sebebi ne kadar acı, sarsıcı olursa olsun kişisel fedakarlıkların ötesine geçip meşalenin elden ele geçtiği uzun soluklu bir editöryal sorumlulukla buluşabiliyor olması samimi temennim. Peyniraltı Edebiyatı'nın da uzun ve korkutucu sessizliği ardından oldukça canlanmış olan alternatif okumalar
burada sonlanmamalı. Derginin 8. sayısında 1933 yılı Varlık'tan alınma Feridun Fazıl'ın yanısıra Onur Özdemir ve Alpay Elik şiirleri konuk edilmiş. Dogville film incelemesi, Burhan Sönmez söyleşisi, Reşad Ekrem Koçu'dan yine tarihi bir vaka makalesi, Peru'da şaman ayini gözlemi, Alp Kaan Kılınç ve Peyami Safa Gülay'dan denemeler yer almakta. Hikayeleri kaleme alan isimler ise Samet Çalışkan, Yetmiş Sekiz, Savaş Sarıarslan, Harun Furkan Tökel, Bahadır Uzun, Kerem Alihan ve Fikret Osman. Birkaç tanesi gerçekten iyi. Sadece Nisyan'a özgü Refik Murad Münekkid'i özleyeceğiz.

Uzun süredir yayınlanan bu dergiyi bir süredir merak etmekteydim. Açıkça görülüyor ki İslami cenahta yer alıyorlar. İlk sayfada oldukça Gerçeklik üzerine etkili bir manifesto ile karşılıyor okuyucuyu. Zeki Bulduk, Ahmet Pirim, Faik Ertuğrul, Mehmet Kaşifoğlu, Cevdet Salman, Mustafa Uçurum, Abdullah Bulut, Hasan Fahri Tan, Burcu Güven, Necip Fazıl Akkoç, M.Barbaros ve Ahmet Melih şiirlerini ödünç veren isimler. Düzyazı olarak Zeki Altuntaş, bir Mustafa Kutlu romanının yeni basımı üzerine düşüncelerini kaleme almış. Erol Kızıl aforizmaları ile Mehmet Akıncı İslami Ütopyanın Anatomik Sorunları başlıklı yazısı ile Wittgenstein çevirisiyle, Ümit Yaşar Özkan , Müslüm Gürses hakkında anılarla yüklü yazısıyla ve Murat Koçak öyküsüyle bu sayıda yer almakta. Kararsızım.


Akmar'daki kitapçının bize önerdiği bedelsiz bir çizgi öykü olan Kabilede Bir Gece'nin öyküsü Yunus Abid'e, çizgileri Orhun Bozkurt'a ait. İyiydi, gayet sağlamdı. Boşa laf tüketmeyeceğim. Fanzin Apartmanı hakkında birkaç kelam etmekle kalmamış bu fankiti pdf olarak da sunmuş. Buyurun efendim.

https://fanzinapartmani.com/fankit-kabilede-bir-gece-pdfli/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder