31 Ekim 2009 Cumartesi

V.A. - Süryaniler: Dini Müzik, Halk Müziği (2002)


Bu albüm Kalan müzik tarafından piyasa mantığından ziyade arşivlik bir çalışma olarak hazırlanmış gerçekten değerli bir çalışma. Ortadoğu'nun hristiyan kavmi Süryanilerin müzik kültürüne eğilinmiş bu albüm vasıtasıyla. Öncelikle biraz politique takılayım. Şu halkların kendi mevcudiyetlerini, sanki sadece varolup ayrı bir etnisite kimliğe sahip olma değersizmiş gibi, meşrulaştırmak için 19-20. yy. milliyetçilik kafasıyla kendilerini antik kavimler üzerinden referans alarak tanımlamaya çalışmalarını hiç bir zaman anlamamışımdır. Değişik kilise-mezheplere bölünmüş ve Arapçadan önce ortadoğu'nun lingua franca'sı olmuş Aramiceyi anadili olarak sahiplenen bu halkın da , görebildiğim okuyabildiğim kadarıyla kadim Asurlularla bir ilişkisi olmamasına rağmen, ki bu yönde bir iddiam da yok; belki de doğrudur ama zincirin koptuğu da inkar edilemez bir gerçek, buradan da bir iddia da bulunayım: hristiyanlık milliyetsizleştirip köklerden bir kopma gerçekleştirir; uluslaşma sürecini Asurilik üzerinden yürütmeyi zorlamalarını anlamak zor. Tıpkı Medler, Urartular, sırf isminden dolayı Kardular, Makedonlar, bizimkilerin yaptığı gibi Sümerler ve Etrüsklerde olduğu gibi. Yanlış anlaşılmak da istemem, direkten reddetmiyorum, daha araştırmalara gerek varken böyle hassas konular üzerinde ajitasyon-propaganda yapmanın kötü niyete dayandığına inanıyorum o kadar.
Albüme geçelim, albüm iki cd'den oluşuyor. İlki enstrüman seyrekliğine alıştıktan sonra çok daha sevip otantik bulacağınız dini parçalara yani ilahilere dayanıyor. Sanırım bu parçalar değişik sanatçılar tarafınan yeniden kaydedilmiş. Vokal performanslarına diyecek bir şey de yok. Fazla bir fikir sahibi olmadığım için sadece gregoryan müziğe benzemediğini yalnız belki Bizans ilahilerine yakın olabileceğini söyleyebilirim sound olarak. Sonuçta ekolu, epik bir atmosferden ziyade samimiliği duyumsuyoruz burada. Halk müziği örneklerine ayrılan ikinci cd ise ilk dinlediğinizde tam bir facia, fakkat zamanla alışıyorsunuz. Çünkü tamamiyle ortadoğu ve özellikle arap şarkı motiflerini takip ediyor parçalar. Zihar rock ve metal dinleyen bir insanın ilk dinleyişte sevebileceği şeyler değil. Bu şarkıların en azından bir kısmının aranjman olduğuna inanıyorum. Tanıdık melodilerin yanısıra bariz bir Kafkas şarkısı ve Mezdeke uyarlaması var. Bu da ilginç bir saptamaya yol açıyor, bu halkın halk müziği zamanla yokolmuş olmalı. Bunu sadece çevre halklarca asimilasyona bağlayamıyorum. Çünkü işin içinde sankim taliban zihniyetli kilisenin yasaklamaları var gibi gibi .
Sonuçta ise açık fikirli dinlemelerim neticesinde oldukça zevk alarak, öğrenerek dinlediğim bir albüme dönüşüverdi bu derleme.

7,75-/10

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder