11 Ekim 2009 Pazar

Arkandaki Gölge Büyük İhtimalle Sana Aittir

Kaze No Uta O Kike

Rüzgarın Şarkısını Dinle gibi bir manaya sahip bu eski anime, kadim bir halkın özelliklerini taşıyarak uçabilen ve rüzgara yön verebilen bir çocuğu ve faşizan bir yönetim altında inleyen halkla birlikte militarist yönetime karşı mücadelesini işliyor. Aslında klişeler, belki de yıl itibariyle bu klişelerin başlangıcı da eksik değil filmde. Örneğin kötü adamlar yani Nazizme benzeyen yönetim sadece ama sadece manyak bir liderliğe sahip olduğu için kötü. Bu basitleştirmenin yanısıra ekolojik, kültürel korumacılık gibi politik mesajlar da içermekte film. Çizim olarak hoş ama insanları çirkinleştiren organın burun olduğunu anlamış bulunmaktayım bu film sayesinde. Estetizm konusunda o kadar da başarılı değil. İzlenebilinir, tabi download ederek.

Surrogates-Suretler

Bruce Willis, bilimkurguya yabancı değilseniz yabancı olmayan bir konu, matrixin yeryüzüne intikali kısaca. Benzer konulara sahip birkaç film sayabilirsiniz, yalnız bir tanesi varki birebir, bkz. aşşaa. Aksiyondan ziyade akıl yürütmeye dayalı bir film. Gerilim pompalanmaya çalışıldı mı bilmiyorum , eğer öyle amaçlandıysa bunun adı hezimet olur. Yani izlenmediğinde birşey kaybetmeyeceğiniz izlediğinizde de pişman olmayacağınız bir film.
- I, Robot
- I, Willes, Bruce Willes. Nice to meet you.

Kungfu Panda

Eh fena değil animasyonlardan bir diğeri. Şişko tembel pandamız efsanevi bir kungfu üstadı olur kötülerle savaşır, göbeği en büyük silahıdır felan filan. Espri seviyesi az, çocuklara yönelik daha çok.

The Distinguished Gentleman

Yine tv'de izledim. Eddie Murphy bir dolandırıcıdır. Sonracığıma grubu ile birlikte senato seçimlerine adaylığını koyar. En büyük kozu, aynı ismi taşıdığı ve yeni hayatını kaybeden önceki dönem(uzuun bir dönem) senatörünün adını oy pusulasında görüp alışkanlıktan oy verecek aptal abd halkıdır. Kahramanlarımız asıl dolandırıcılığın anasının Washington D.C. de oynandığını göreceklerdir. Vakit geçirmelik eğlenceli hoş bir film. Elbet Edie Murphy tarzı bir filme katlanma katsayınız yüksekse.

Sky Captain and the World of Tomorrow

Sinemada kaçırdığım bir filmdi. Çizgi Roman benzeri görüntülerle birlikte yine çizgi romandan alınma konusuyla ilginç bir bilimkurgu. Senaryo birbirinden kopuk, pek çok şey havada kalıyor. Akıl yürütmezseniz ve bilimkurgu seven biriyseniz izlemekten pişman olmazsınız, fena değil.

Con Air

Ahh, çocukluğumun aksiyon filmi. Tekrar izlediydim. Ardarda manalı manasız aksiyon patlama çatışma işkence , izlettiriyor mu kendini? Evet. En buzağı suratlı aktör Nicholas Cage bile eğlenceden bir şey götüremiyor. Yalnız sorgulayan mantık arayan beyninizin yarısını kapatmanız lazım filmi izlerken.

Yetenekli Mr.Ripley

Bir sürü ünlü oyuncu, Matt Damon, Jude Law, Gwyneth Paltrow, Cate Blanchett. Ancak ben beğenmedim filmi. Gerilim desen gerilim değil, suç filmi desen o değil, bu değil.
Konumuz Avrupaya tatile giden zengin bir gencin yanındaki matt damon'ın zamanla ona yakınlaşması, ama bu zengin çocuğun ben başkasıyla evleneceğim, sen bir asalaksın filan hakaret etmesi, damon'ın onu öldürmek zorunda kalması ve bazen onun kimliğine geçerek yaşamaya çalışmasına rağmen .. şiştim.

The Hunting Party

Richard Gere'in başrolünü oynadığı 2007 yapımı film Bosna savaşı'nı Boşnakların yanlısı yani objektif bir tavırla işliyor. Bosna katliamlarında tırlatan ünlü bir savaş muhabirinin barış sonrası eski ekibini toplayarak Bosna'ya geri dönmesi ve başına ödül konan savaş suçu işlemiş Tilki kod adlı Sırp komutanının peşine düşmesi bize aktarılırken filmin sonunda anlıyoruz ki bu olayların bir çoğu gerçek. Tilki= Karadziç, gerçekten onun peşine giden bir gazeteci grubu olması vesaire. Olaylar sonlanıp bazı şeyler unutturulduğunda ancak bu mevzular tekrar işlenir. Yine de cesur bir film. Sinema açısından aksaklıklar akmazlıklar felan mevcut. Ama konu izlettiriyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder