11 Ocak 2009 Pazar

Hayko Çepkin - Tanışma Bitti (2007)


Hayko Çepkin metal camiası içinde sevilmeyenler listesinde ön sıralarda yer alan bir isim. Aslında bu durum kesinlikle sanatçının ( bu tanımın kullanımı tamamiyle bilinçli bir seçimdir) suçu değil Hayko Çepkini metal türü içinde lanse etmeye çalışanların ve tabiki çakma emo fanlarının suçudur. (Emo tarzı bir suçtur kimine göre!!). Scream vokallerin albüme pek de güzel montajı albümü metal kulvarına sokacak kadar sert yapmaz. Tanışma Bitti pek çok türe referans yapan gotik rock albümünün ötesine geçmeyen bir çalışma kısacası. Albümün dinlenebilirliğini yükselten referans noktalarını eski Bizans müziğinden de etkilenen Klasik Türk Müziği, özellikle Doğu Anadolu ve belki de Ermeni ezgileri, endüstriyel elektronik müzik, korku teması vessairr olarak dökebiliriz.
Şovlarıyla ve Türk müziğine sıradışı bir açılım getirme kaygısıyla (aslında kaygıdan ziyade olduğu gibi davranıyor Çepkin) hareket etmesi sebebiyle sanatçı diye nitelendirdiğim Çepkin en azından lokal çapta avangard bir role bürünmüş durumda. Elbette Marilyn Manson ya da Rammstein taklidi olmakla suçlanması beklenebilir bir tepki. Fakat üçbeş (bin) kişiden oluşan alternatif camiada bu şahısların bilinirliği ne kadar, bu çalışmalar neticesinde ekstrem müziği bir nebze de olsa kitlelere yayan Hayko Çepkin'in tanınılırlığı ne kadar? Kitlelerden korkamak lazım.
Bu kadar bıdı bıdı kafi. Müziğe bakmadan önce öncelikle şunu eklemeliyim. Hayatımın b.ktan bir döneminde bu albümü dinlediğim için bazı parçalardan ekstradan hoşlandım. Tekrar eden sert riflerden oluşan ritmik parçalar Bertaraf Et, Kaos ve Sonra Görüşelim'in yanında asıl canımı yakan ve gittikçe sertleşen riflerle kendini daha sert bir düzleme taşıyan parça SIKI TUTUN oldu. Son nakaratın tamamiyle brütal okunması ise hayallere kaldı. Siren içinse 3.00-3.40 diyorum ve susuyorum.
Beste düzenlemeleri ve atmosfer için harcanan çabalar keşke biraz da sözler için harcansaydı diye düşünmüyor değil insan. Oldukça öznel olan sözler bazen olgunlaşmamış bir seviyeye varıyor. (Çocukca dememe çabaları bunlar)

8,50/10

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder