4 Kasım 2018 Pazar

Black Mirror (4. sezon) - Carbon Altered (1. sezon) - Dark Matter (3. sezon)

Dizinin son sezonu izleyicileri de bölmüş durumda. O kadar net olmamakla birlikte benim de zihnimde soru işaretleri oluşmadı değil. Lafı uzatmanın gereği yok, bizi alıştırdıkları o güzelim bölümlerden sonra bu sezon bir miktar hayal kırıklığı yaşattı. İlk bölüm Uzay Yolu'na göndermeler içeren kara mizah örneği olmasıyla gayet keyifliydi. İkinci bölüm de kızının hayatını onun gözlerinden izlemeye bağımlı hale gelen bir anneyi izliyoruz. Garip ve rahatsız ediciydi. En iyilerden sayılmaz. 3. bölümde sigortacı bir ablamız iplik iplik sırları açığa çıkarırken trajediyle sonuçlanacak olaylar silsilesini de başlatmış oluyor. Katil ablanın soğukkanlı oyunculuğu fevkalade. Yeri gelmişken tekrar söyleyeyim, İngiliz oyunculuğunun büyük hayranıyım. Hang the DJ, San Junipero gibi bir aşk hikayesi. Gizem ile ilgili aslında oyuncular bir diyalog esnasında spekülasyon yaparken büyük bir ipucu veriyor. Serinin en sevilen bölümlerinden biri olmakla birlikte sebebini açıklayamadığım bir şekilde, belki de oyunculuk, ben süper düper müper etkilenmedim. 5. bölüm ise tam tersine serinin en az sevilen bölümlerinden biri belki de. Lineer ve na-orijinal konusu ve bir kaç yerde saçma monoloğuyla iyilerinden biri olmadığı kesin. Son bölüm de çok seviliyor, konunun vardığı yeri, yaşanılan dehşeti tahmin edemiyor senaryo boyunca sürükleniyorsunuz. Yalnız artık sonu sürprizli intikamlı soğuk tatlı sunan senaryolar beni ne şaşırtıyor ne de tatmin ediyor. Tam tersine yine mi öff diyorum.

Carbon Altered kitabını okumuş ama 2. seride devam etmemiş biri olarak diyebilirim ki dizi romandan sadece esinlenmiş. Flashback'li kahramanın geçmiş hayatına bakış fazlasıyla uzun tutulsa da hikayeye amaç vermekte. Ve biraz da etik değerler, olmazsa olmaz. Ana konu değişmemekle birlikte yeni ve güçlü karakterlerin ve yan konuların , Poe otel, takıntılı kızkardeş misal, eklenmesi büyük fark yaratmış. Romandaki klostrofobik ve can sıkıcı atmosferi de başarıyla yansıtmakta. Dolayısıyla son dönemlerde çıkanen etkileyici dizilerden biri. Ancak herkesin harcı değil izlemek. Her ne kadar bağlantısı birebir olmamakla birlikte romanın okunması, hikayenin anlaşılırlığı için şart gibi görünüyor.

3. sezon sonrası konu derlenip toparlanıp sonlanmadan yayımı sona eren Dark Matter fena olmayan dizilerden biriydi. Yayından kaldırılmasının sebebi reyting düşüklüğü değilmiş de bilmem bilmem neymiş, çok anlamadım. Sonuçta kemik bir kitlesi ve yayına devam etmek için can atan yapımcısı var, arayış içindelermiş. Bu son sezon eleştirmen ve dinleyiciler tarafından diğerlerine göre daha fazla beğenilmiş. Gerçekten de aksiyon ve tempo yükseklerde. Benim tarzım ise gizem ve oyunculuk ağırlıklı olduğu için bu değişiklikler bana pek etki etmedi. Fakat sanki yapımcılar dizinin akıbetini biliyormuşçasına her bölümde arka arkaya bilim kurgu klişelerini bombalamaları komiğime gitti: zaman yoluluğu, zaman döngüsüne yakalanma, android direnişi, bedeni ele geçen yaratıklar, şirketler savaşı ve en nihayetinde ne eksik kaldı?, uzaylı istilası!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder