4 Şubat 2018 Pazar

Fikret Kızılok - Singlelar 1

İlk teklik 1969 tarihini taşıyan Uzun İnce BirYoldayım/Benim Aşkım Beni Geçti. Büyük usta Aşık Veysel'in türküsü hakkında bir şey söylememize gerek yok herhalde.Yoruma kılpayı farkla damgasını vuran unsur, hoş tonlarda akustik gitar olsa gerek. Naif Kızılok vokali, gitar ile birlikte beklenenin tersine tempo açıdan daha dinamik bir seyir izliyor. Çok defa cover'lanan bu şarkının en hoş versiyonlarından biri olduğu söylenebilir. Diğer şarkı ise Kızılok tarafından bestelense de tam bir türkü formunda, sound olarak iki şarkı birbirine tam bir uyum içinde. Tek eleştirim bu ve diğer teklikler için geçerli olmak üzere, şarkıların kısalığı olsa gerek. Her bir parçanın süresi 2 buçuk dakikaya ya varıyor ya varmıyor.
Bir sene sonrasında yayınlanan single Söyle Sazım/Güzel Ne Güzel Olmuşsun adını taşımakta. İlk şarkı da Fikret Kızılok bestesi olmakla birlikte geleneksel normlarda ve ilk tekliğe göre çok sesli olma özelliğini göstermekte. Pozitif ve renkli soundu sayesinde favori şarkılarımdan biri oluyor. İkinci parçanın sözleri ise Karacaoğlan'a ait. Beste ise daha batılı akustik pop formuna yakın. Kendi içinde devri daim eden, bir yere gitmeyen bir parça olmakla beraber şarkıcının performansı için dinlenebilir özelliklerde.

Aynı seneye ait diğer tekçalar, Yumma Gözün Kör Gibi ve Yağmur Olsam şarkılarını içermekte. İki parça da Aşık Veysel'den yorumlar aslında. A yüzündeki şarkı form olarak Söyle Sazım'a benziyor. Düzenlemenin yetkinliği ve farklı çalma teknikleri göz dolduruyor. Normalde kulağa batacak laylilaylaylaylom gibi eklentiler hiç de öyle durmuyor. Yağmur Olsam'ın ezgisi ise ismin çağrıştırdığı gibi romantik tınılar içermekte. Dolayısıyla daha yalın bir sound ile karşı karşıyayız. Diğer yandan dinlendirici rahatlatıcı bir sesi dinleyiciye geçirmekte başarılı. Kısacası bu çalışmalar basitçe Anadolu pop adıyla tanımlanmanın ötesinde progresif folk öğelerin baskın özelliğini sergilemekte. O zamanın batılı normlarını yerel kökler üzerine aşılayarak farklı bir harmanlama tekniğiyle emsallerinden ayrışıyor şarkıcı. Fikret Kızılok'un kendine özgü vokali ile birlikte düşündüğümüzde bu kayıtlar bugünün hızlı yaşantımızda akıl sağlığımızı koruyabilme adına sık sık uğramamız gereken duraklardan olmayı hakediyor.

8,25/8,0+/7.75

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder