20 Nisan 2014 Pazar

Wilco - Yankee Hotel Foxtrot (2002)

Yine Amerikan kültürünün manalı sözlerle indie sahasına sızdığı ve bu yüzden de el üstünde tutulan bir çalışma ile karşı karşıyayız. Albümdeki şarkılar popüler piyasanın hızlan kop, zıpla hopla, nakarata bağla gibi gündeliklerine pek uyum gösterme derdinde değil. Böyle orta-yavaş kararda ilerleyen tempoyu paylaşan şarkılar yüzünden müziğe alışmakta bir müddet zorluk çekebiliyorsunuz. Bu noktadan sonra ikinci aşama başlıyor. Parçaların hiç de birbirine benzemediğini, kendi içlerinde hoşnut kılacak (kişisel zevke bağlı olarak nefret ettirecek belki) incelikler barındırdığını görüyorsunuz. Ben buna artizlik diyorum. Bu aşama albüm hakkında Abd kültürü dışındaki bir şahsın karar verme anına denk düşüyor. War on War, Cure'u hatırlatıyor, şirin yumuşak bir şarkı.
You have to lose
You have to learn how to die
if you want to want to be alive, okay?
Kemanlı girişi ile hayal gibi bir başlangıç yapan Jesus etc. hem albüm dışında gbiryerlerde konumlanıyor, hem de albümün en ağır topu oluyor. İtiraf edeyim beni bile etkiledi, aşağıda alıntılanan vokal performansıyla.
Last cigarettes are all you can get
Turning your orbit around
Takip eden şarkı da Jesus etc'nin bir taklidi aslında, vokal burada da iyi iş çıkarıyor. Yine albümün havasına ayrıksı durarak, albüm boyunca artık unutageldiğimiz enerji diye isimlendirilebilecek bir şeyi sergileyen I'm The Man Who Loves You cazırdayan dumanı üstünde gitarı ve trompetlerle dikkat çekiyor. Albüm genelinde etkin olan vokalin genizden yorgun argın söyleme tekniği biraz dinleyeni kendinden soğutuyor. İşte böyle de böyle, artıları eksileri sıralıyorsunuz.
Üçüncü ve son aşamaya geçiyoruz. 3-4 hafta olmuştur dinleyeli aralıklarla. Bırakın albümü ardı ardına dinlemeyi, tek oturuşta tümünü bile dinleyecek tahammülünüz kalmamıştır artık. Eni konu sıkıcıdır yafu. İster istemez son değerlendirmem de buna bağlı olacak. Ama ikinci aşamanın yüzü suyu hürmetini unutacak değilim.
Bu arada Portishead ve Beirut geliyor. Biletleri şimdiden mi alsak, bekleyip açıkta mı kalsak, iptal olur mu, oha ne zaman fiyatlar bu kadar arttı, kafam karışık.

6,75 (bağzı anlar 7,0/10)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder