26 Temmuz 2008 Cumartesi

Metallica Retro 3 Load Reload


Load (1996)
Metallica sattı mı satmadı mı nevzusuna girmeyeceğim. Müzisyenler popüler olmaya, yaptıkları işten para kazanmaya çalışabilirler. Bu yüzden ürettiklerinin değişmesi ve ticarileşmesi üzerinden davayı sattılar diye bağırıp çağırmaktan daha önemlisi var. Bırakınız, para kazansınlar! Siz dinlemeyin, geçin. Daha önemli olan ise ürettiklerini sahip çıkmak adına sanal ortamda parçalarını paylaşan fanlarını mahkemeye verecek kadar işi ileriye götürmektir. İşte bu satıcılıktır. Gerçek sanatçı kendi sanatını anlayan kişilere ulaşmak ve takdir görmek ister. Günümüzde doğru kitleye en önemli yolu internet gibi teknolojik ortamlardan geçiyorsa eserinin değersizleşmesini de baştan kabul edeceksin. Neyse uzun mevzu.
Load çıktığında beğenerek çok sefer dinledim. Yeniden dinlediğimde de tamamiyle Metallica'dan bağımsız herhangi bir hard rock grubu kategorisinde değerlendirirseniz içinde kötü parça bulundurmayan vokal ağırlıklı güzel bir albüm, parçalarda genelde proto-sludge bile sayılabilecek Amerikanvari hava etkili. Vokaller bazen cortlasa da tekdüzelikten sıyrılmış. Uzun çook uzuun olması sebebiyle bünyeye yorgunluk ve biraz da sıkıntı veren albümün parçalarının ticari olmasından kaynaklı zamana yenik düştüğünü görüyoruz. Yani aradan geçen zamandan sonraki dinlemede şarkıların büyüsünü kaybettiğini, klasik Metallica parçaları arasında yeralmanın yakınına dahi uğramadıklarını söyleyebiliriz. The Outlaw Torn bir istisna sayılabilir.

(7,5 /10)

Reload (1997)

Vokal daha kötü, parçalar genelde sıkıcı ve uzun, albümün bizzatihi kendisi gibi. 1997'de de pek az dinleyişten sonra kenara atmıştım. Şimdi de pek bir değişiklik yok. Fuel, Carpe Diem Baby, Devil's Dance gibi parçaların bazı bölümleri gaz ve hoş. Ama Low Man's Lyric load-reload döneminin en sahici baladı.
Valla değerlendirmem bu albümün Metallica haricinde yeni bir grup tarafından kaydedilmişcesine oldu. Aslında hakettiği çok daha düşük..

(5,75/10)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder