20 Kasım 2008 Perşembe

Coheed And Cambria - Good Apollo I'm Burning Star IV: Volume One: From Fear Through the Eyes of Madness (2005)



Moderen progresif rock olarak tanımlanan ama sound olarak emo etkili alternatif rock ile 70ler hard rock etkilimli progresif rock sentezini biraz da ayrıksı bir şekilde kuran Abdli grubun dikkat çekici özelliği çizgi romana da uyarlanmış konsept bir hikaye örgüsü üzerinde sözlerini ve imajlarını oluşturmaları. Hatta konsept grubun ismi bile bu hikayede yer alan iki karakterin isminden oluşmakta. Buraya kadar ilgi çekici. Peki parçalar nasıl?
Ayrıksı sentez diye enteresan saçma bir kavram kullanmıştım. Netekim enerjik biraz da orkestral ve epik havadaki hard rock parçalar mükemmel. Ama hattın diğer tarafında kalan daha çok yavaş tempodaki çağdaş parçalar ise bir o kadar vasat. Bu kadar zıt parçalara sahip bir albümü ömrü hayatımda dinlememiştim sanırım. Grubun dikkat çekici bir özelliği de Rush adlı eski bir gruba benzetilen vokalist. Kendine has bir rengi olan bu vokalin cuk oturduğu parçalardan ilk akla gelen Led Zepplin benzeri yapıdaki fevkalade Welcome Home. Epik mi epik, dinamik mi dinamik, lezizz. Intro Keeping the Blade ile birlikte yine albümün başlarında yer alan Ten Speed (Of God's Blood & Burial) hareketli ama karakterinden dolayı çabuk sıkılacağınız bir emo rock parçası olarak iyi parçalar arasında yerini alıyor. 6. şarkı dilinize pelesenk olma kıvamında ecnebi deyişiyle pretty catchy Apollo I: The Writing Writer ki ambiyans bir şekilde başlayarak arkasında enteresan efekt ile devam ediyor, ardından Take That'i kıskandıran baladları, Avril Lavigne nakaratlarını direkt geçiiiip 12'ye varıyoruz. Bir hayli ilginç parçalar içeren The Willing Well dörtlemesi progresif rock'ın tempo değişikliklerini ve kompleks yapı olayını da yiyip bitiriyor. Özellikle ortalarında büründüğü şekille The Willing Well II: Fear Through the Eyes of Madness , Welcome Home ile birincilikte yarışıyor (karpuz güzeli gibi oldu heh heh). Derken son bir atakla geçmişin acılarından blues, Pink Floyd, hard rock ocağından fırlayarak onlara yetişen The Willing Well IV: The Final Cut.
Gizli saklı parçacıkla ve yukarıda adını zikretmeye değer bulup ettiğim 8 parçayla beraber 16 adet şarkı içeren bu değişik albüme puan vermek için İsviçre laboratuarlarında hazırlanmış özel sistemleri kullanarak ve 0,25 kanaat notunu da ekleyerek aşağıdaki sonuca ulaştım.
7,75/10

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder