17 Ağustos 2008 Pazar

Portishead - Third (2008)


Uzunca bir süre albüm yayınlamayan grup alemlere yeni ve naorjinal albüm ismiyle geri dönünce, interneti kritikleri ne kadar değiştikleri hakkında yorumlar doldurdu. Kanmayınız! Aynı karanlık hava, aynı hüzünlü ve uğursuz vokaller devam ediyor. Değişiklikler ise pek çok. Ama ilk albümlerini yayınlayan Portishead ile şimdiki Portishead aynı. Beth Gibbons'un vokalleri biraz daha geri çekilerek enstrüman performansları ve beste düzenlemeleri farklılaştırılarak biz bir grubuz temasına ağırlık verilmiş. Eskisi gibi trip hop yerine alternatif elektronik, folk rock etkisi ağırlık kazanmış. Parçalara da çeşitlilik kazandırılmış, saf folk şarkılardan grubun alamet-i farikası huzursuz yaylıları içerenler ya da deneysel karanlık elektronik parçalar aynı karanlık bulutun altında sıralanmışlar. Yalnız Roads, Glory Box, Wandering Star, Only You , All Mine gibi ağır duygusal hit parçalara burada rastlamak oldukça güç. Albümün toplamda oluşan atmosferi oldukça kuvvetli. Lakin duygusal hüzne dayalı atmosfer yerine kasvetli , tekin olmayan bir boşluk hakim albüme.
Alışması ve sindirmesi oldukça güç olan albüme giriş parçam WE CARRY ON oldu, parça boyunca arkada yankılanan kabile tamtamına benzer elektronik ritim ile gitar rifi 6 buçuk dakikalık hipnotik bir şölen sunuyor. İlk single Machine Gun ilginç sample ile ya nefret ya sev parçası. Ben bazen seviyorum bazen nefret ediyorum! Bu şarkının son melodisi eski Türk film müziklerini andırıyor. Eğer şarap eşliğinde albümün batıni anlamını keşfetmeye karar vermişseniz (ki mutlaka yapın) bu iki parça gelince yerinizde duramayarak metalcinin dans dersine giriş kitabının ilk bölümünü uygulamaya başlayacaksınız, yerinizde sağa sola sallanarak kuul bakışlar atmak diye tabir edelim bunu.
Diğer uzun parçalardan Small içindeki üç ayrı düzenleme ile ilgiyi çekiyor. Magic Doors ve eski tarzlarına yakın kapanış parçası Threads de öne çıkanlardan. Albümün ilk yarısı ise daha yalın parçalardan oluşuyor.
Herkesin idrak edemeyeceği bu ağır karanlık kadife perdeyi aralayabildiğim için oldukça memnunum.
9,50/10

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder