21 Ocak 2008 Pazartesi

Frekans Vol.1 (2006)


Alternatif/indie türk gruplarının şarkılarından toplama bu albümü ben hep CNN Turkish deki frekans programı yaptı zannediyordum Öyle değilmiş. Kadıköy'de faal Frekans Müzik Stüdyosu öncülüğünde sözkonusu ilginç ve kamu hizzeti proje gerçekleşmiş. Genelde indie rock-post rock diyebileceğimiz parçalar ve seslendirenleri şunlar:
Şaban'ın Rüyası - Dinar Bandosu
Toz Bulutu - Ayyuka
Mutlu Son - Kafabindünya
Passivismus - Clique
Yarın Yarın - Ars Longa
Burgu - DDR
Böyle Kalsın - Yada
Bugün Bitsin - Change of Plans
Sessiz Güneş - Sepia
Belki de.. - Düş Macunu
Karafaki - Pisheriff
Spacebus - Retro
Saykolikzade Mahmut Paşa - Dinar Bandosu
En azından ben dinlerken bu sırayla dinliyorum. Bu grupları Türk psychedelic akımın yeni kuşağı ya da 2,5. kuşağı saymak mümkün. İlki Erkin Koray, Cem Karaca, Moğollar, Barış Manço, Selda Bağcan gibi etnik pop-rock yapan klasik atalar, 90 lar, Zen, Baba Zula, Replikas, Nekropsi kuşağı ve onlarla bağlantıyı koparmadan Anadolu ve Ortadoğu kültürünü indie pop-rock formatında, eğlence anlayışında sunan yeni kuşak. Elbet istisnalar her zaman mevcut.
Öne çıkan şarkılar, canlı da izlediğim ve albümlerini sabırsızlıkla beklediğim post-rock Kafabindünya, zayıf bir vokal ama güzel müzisyenlikle Ars Longa, brit vari rifiyle DDR, Redd e benzettiğim Yada, diğer bir post rock grubu Change of Plans, tarzıyla ismini veremediğim bir ya da bir kaç grubu hatırlatan Düş Macunu ve pek çok eğlenceli Pissherif gruplarının parçaları biraz daha göze çarpıyor. Toz Bulutu ve Şabanın rüyası sanki fazla "popüler"imsi. Son iki şarkı ise uzun full deneysel/psyche çalışmalar. Enteresan yane.
(7/10)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder